Zeven nieuwe partijen nemen deel aan verkiezingen

Voor de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart 2014 hebben zich zeven nieuwe partijen aangemeld. Wat betreft de gebiedscommissies hebben zich 36 nieuwe collectieven aangemeld. 

De partijen die de strijd met elkaar aan zullen gaan om de gunst van de kiezer zijn: Rotterdamse Ouderen Partij (ROP), Seniorenpartij Rotterdam, Rotterdams Turks Belang, Nida Rotterdam, OPA Rotterdam, Regionaal Lokaal en Lijst Van Gerdingen.
‘Islamitisch emancipatiebeweging’
Een opvallende aanwezige op de lijst is de nieuw ‘islamitische emancipatiebeweging’ Nida. Eén van de initiatiefnemers is de voormalig PvdA-raadslid Mohamed Talib.
Ook de deelname van 3 (Seniorenpartij, ROP en OPA) verschillende ouderenpartijen is merkwaardig te noemen. De vraag is of zij hierdoor electoraal een kans maken.
Gebiedscommissies
De Rotterdammers moeten niet alleen een nieuwe gemeenteraad kiezen, maar ook de leden van de 14 gebiedscommissies. In plaats van een deelgemeente moeten de Rotterdammers op 19 maart stemmen op een gebiedscommissie. De leden van een gebiedscommissie hoeven niet lid te zijn van een politieke partij. Afhankelijk van de grootte van het gebied kunnen de kiezers kiezen tussen 9 en 15 leden.