Kromwijk betuigt spijt over fiasco ss Rotterdam

Oud-bestuursvoorzitter van woningcorporatie Woonbron Martien Kromwijk heeft opnieuw excuses aangeboden voor het miljoenenfiasco met het stoomschip Rotterdam. “Achteraf gezien hadden we er nooit aan moeten beginnen.”

Dat zei Kromwijk donderdagochtend tegen de parlementaire enquêtecommisie woningcorporaties. “Toen dachten we dat de risico’s beheersbaar waren. Dat hadden we beter moeten inschatten”, aldus Kromwijk.
De woningcorporatie had te veel oog voor feiten en cijfers en verloor daarbij het totaalplaatje uit het oog. Tussentijds stoppen leek bovendien duurder dan doorgaan met het project, zei de ex-voorzitter.
De kosten werden in eerste instantie beraamd op zo’n 25 miljoen euro, maar liepen op tot ruim 250 miljoen. Tussentijds lag drie keer de vraag op tafel of Woonbron wel met het project moest doorgaan. Ondanks alle alarmbellen over hoge reparatiekosten en lagere opbrengsten, werd toch besloten om door te zetten.
Rapport
De parlementaire enquêtecommissie, voorgezeten door onafhankelijk Kamerlid Roland van Vliet, onderzoekt naar aanleiding van de vele schandalen in de sector de opzet en het functioneren van het stelsel van woningcorporaties. De commissie bekijkt wat er verkeerd is gegaan en wat er moet veranderen. Een rapport wordt in het najaar verwacht.
Door: Novum