‘Computerchaos bij nieuwbouw Erasmus MC’

Door automatiseringsproblemen verkeert het Erasmus Medisch Centrum (EMC) in onzekerheid over honderden miljoenen euro’s. Het ziekenhuis weet niet hoeveel mensen er werken, wat ze verdienen, hoeveel geld binnenkomt en of facturen correct zijn betaald. Dat schrijft Het Financieele Dagblad vrijdag op basis van interne documenten.

In de documenten staat dat de kostenoverschrijdingen in delen van de nieuwbouw oplopen tot vijftig procent. Aannemers gebruiken de informatieachterstand van het EMC om het ziekenhuis geld afhandig te maken. Het EMC heeft geen greep op de omvangrijke nieuwbouw van het ziekenhuis, schrijft het FD. De nieuwbouw kost €1,2 mrd, gelijk aan de jaaromzet van het EMC.
De problemen begonnen met een nieuw computersysteem begin 2010 en zijn nog steeds niet opgelost. Ernst & Young waarschuwde het ziekenhuis een jaar geleden voor een verhoogd frauderisico. De accountants riepen het EMC op om personele banden tussen werknemers en aannemers te onderzoeken.
In een reactie zegt EMC tegen het FD dat het nu weer de controle over de financiën heeft. Het EMC zou ‘enkele ingrijpende maatregelen’ hebben genomen en heronderhandelt over het bouwcontract. ICT-leverancier Ordina zegt niet verantwoordelijk te zijn voor de implementatie van de software.
Foto: CC-BY-SA Wikifrits
Door: Novum