Bedrijfskundige wint Rotterdam Scriptieprijs 2013 

De eerste Rotterdam Scriptieprijs, ingesteld door de gemeente Rotterdam en de Erasmus Universiteit Rotterdam, is gewonnen door de Rotterdamse bedrijfskundige Rianne van Nieuwland. Van Nieuwland   ontvangt de prijs voor haar scriptie ´How managing pipeline connectedness affects firm-level innovation and sustainable competitive advantage in the context of industrial ecology’. Zij krijgt de prijs overhandigd tijdens de opening van het academisch jaar van de Erasmus Universiteit Rotterdam op maandag 2 september 2013.

Van Nieuwland schreef de scriptie voor haar masteropleiding Strategisch Management bij de Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM). Zij beschrijft de wijze waarop door de steeds intensievere relaties tussen bedrijven (zoals bij een complex netwerk van wederkerige afhankelijkheid in ketens) innovatieve ontwikkelingen ontstaan  en versterkt worden. Ze analyseerde de relaties tussen een aantal bedrijven in de chemische sector, een van de belangrijkste sectoren in de Rotterdamse haven, en de doorwerking op innovaties. 
In haar scriptie besteedt Van Nieuwland ook aandacht aan duurzaamheid, een belangrijke doelstelling van gemeente en haven. Zij stelt dat dank zij de grotere aandacht voor onderlinge relaties tussen bedrijven, het innovatief vermogen en daarmee de concurrentiepositie van zowel de betrokken bedrijven als de Rotterdamse haven wordt versterkt.
De jury van hoogleraren en beleidsmakers, onder leiding van de voorzitter van het College van Bestuur mr. Pauline van der Meer Mohr en wethouder Hoger Onderwijs Korrie Louwes, was zeer te spreken  over de  grondige theoretische onderbouwing en het gedegen empirisch onderzoek, de stijl,  de maatschappelijke relevantie en de oriëntatie op Rotterdam.  
Rotterdam Scriptieprijs
Erasmus Universiteit Rotterdam en de gemeente Rotterdam hebben de Rotterdam Scriptieprijs in  2013 in het leven geroepen. Met deze scriptieprijs willen beide partijen studenten stimuleren een actieve bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de regio Rotterdam. Studenten kunnen zich met de maatschappelijke ontwikkelingen in de regio Rotterdam verbinden door hun expertise, creativiteit, enthousiasme en wetenschappelijke kennis in te zetten. Uitgangspunt is dat de scriptie op enigerlei wijze gerelateerd moet zijn aan processen en ontwikkelingen in Rotterdam.