Rotterdam heeft eigen ondernemersmunt

Rotterdam heeft per 1 augustus 2013 een nieuw handelsplatform met betalingsysteem voor kleine bedrijven: Dam. Doel van de Dam: beter draaiende ondernemingen door overcapaciteit te verzilveren via onderlinge handel buiten de euro om. Het Damplatform voorziet in een online betalingssysteem met marktplaats. Er komen geen munten of biljetten in omloop. Ondernemers betalen elkaar online of via hun smartphone app. Op deze wijze dragen de oprichters – zeven onafhankelijke Rotterdammers – bij aan een gelukkiger stad. Als bijproduct mikt Stichting Dam op verrassende kruisbestuivingen tussen Rotterdamse ondernemingen.

Aanvulling op euro, geen vervanging
Dam wordt een eigen monetaire ruimte in aanvulling op ons euro-geld. In vaktermen is Dam een community currency. Hiervan zullen er vele verschijnen in Europa de komende decennia. Regio’s, steden en andere gemeenschappen grijpen hiermee in zekere zin terug naar de tijd vóór de opkomst van de natiestaat, toen complementaire geldsystemen normaal waren. Deze diversiteit ging verloren toen natiestaten ook de monetaire macht centraliseerden.
Robuuster en schokbestendiger
Het gebruik van meerdere muntstelsels naast elkaar lijkt inefficiënt totdat de hoofdmunt – de euro in ons geval – rotte plekken vertoont. De oprichters zien ruimte voor Dam nu de euro onvoldoende de wensen van kleine ondernemers kan dienen. Er is een ruim voldoende vakmanschap in de stad, er zijn ruim voldoende plekken waar deze gevraagd wordt. Het enige dat koppeling in de weg staat is de schaarste aan euro’s. Vandaar Dam als aanvullende smeerolie.
Foto: Stichting Dam