VVD: combinatie winkel en horeca moet kunnen

Het moet makkelijker worden om iets te drinken of eten te serveren in winkels. De VVD in Rotterdam en Amsterdam stellen vrijdag in hun campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen voor de combinatie van een winkel en horecagelegenheid te vereenvoudigen.

De huidige Drank- en horecawet is de partij in een doorn in het oog, omdat die de combinatie van detailhandel en horeca verbiedt. Als een café bijvoorbeeld kunstwerken aan de muur heeft hangen, dan mogen die niet aan klanten worden verkocht. Boekhandels mogen geen wijn maar wel koffie en thee verkopen, terwijl een café geen boeken mag verkopen.
Het Amsterdamse VVD-raadslid Marja Ruigrok vindt dit verbod ‘achterhaald’. “Ondernemers hanteren steeds vaker mengformules en wat de VVD betreft beweegt de overheid mee en wordt het verbod afgeschaft.”
De Amsterdamse en Rotterdamse VVD zijn niet bang dat klanten onder invloed van drank dure aankopen doen waar ze later spijt van krijgen. In de drank- en horecawet staat specifiek dat ondernemers niets mogen verkopen aan klanten die te veel hebben gedronken.
De VVD wil overigens geen oneerlijke concurrentie tussen winkels en cafés. Wie alcoholhoudende drank verkoopt, heeft een horecavergunning nodig, stelt de partij. Ook wanneer de horecafunctie niet de hoofdactiviteit is.
Door: Novum