Waarschuwing voor babbeltruc in Kralingen-Crooswijk

In Kralingen en Crooswijk zijn de laatste tijd mensen het slachtoffer geworden van dezelfde babbeltruc. Vooral ouderen zijn de dupe.

De slachtoffers zijn benaderd door iemand die zich valselijk voordeed als medewerker van een waterbedrijf, bijvoorbeeld Evides. In eerste instantie wordt er telefonisch contact gelegd. Met een smoes dat het water is vervuild en dat daarover klachten zijn van buurtgenoten komen de criminelen uiteindelijk binnen bij de slachtoffers.
‘Wij komen het water controleren’
Wanneer telefonisch akkoord wordt gegaan met het controleren van het water, staat er vrijwel direct na het gesprek iemand voor de deur. In de meeste gevallen is dit een vrouw die zich voordoet als iemand van het waterbedrijf. Zij probeert door een gesprek de bewoner(s) af te leiden en laat na binnenkomst de deur op een kiertje staan.
Daarna gaan ze naar de douche of een andere kraan om daar het water te controleren. Dit duurt ongeveer een half uur. De ‘controleur’ gooit poeder in het water om te controleren of het vervuild is. Afwisselend wordt daarna het warme en het koude water uit de kraan nagekeken. In de tussentijd is er iemand het huis binnengedrongen en worden waardevolle spullen meegenomen.
Zelden telefonisch contact
Diverse waterbedrijven hebben aangegeven dat zij zelden telefonisch contact opnemen over dit soort zaken; in de meeste gevallen gaat dit per brief. Sla dus meteen alarm als u met een dergelijke vraag wordt gebeld. Neem contact op met het desbetreffende bedrijf en controleer of zij het onderwerp herkennen. Daarna kunt u de politie waarschuwen zodat zij actie kunnen ondernemen.
Afgelopen periode heeft de politie al op verschillende locaties voorlichting gegeven over babbeltrucs. Wilt u meer informatie of zo’n voorlichting bijwonen? Ga dan langs bij het politiebureau aan de Taborstraat of bel naar 0900-8844 en vraag naar Marjolein Sterk. 
Bron: Rotterdam.nl