CO2-opslagproject Porthos in Aanbouw in Rotterdamse Haven

03 sep , 12:07 Gemeente
image 4 66c472e1f0b0d

CO2-opslagproject Porthos in Aanbouw

Het langverwachte CO2-opslagproject Porthos is eindelijk in aanbouw in de haven van Rotterdam na jaren van vertraging. Via tientallen kilometers aan pijpleiding kunnen grote uitstoters jaarlijks 2,5 miljoen ton broeikasgas onder de Noordzee kwijt.

De CO2-route van Porthos

De CO2-buis van Porthos begint bij de Shell-raffinaderij in Pernis, reist 30 kilometer door het havengebied naar een station waar het gas onder hoge druk wordt gezet. Vervolgens legt het nog eens 22 kilometer af onder de Noordzee naar een oud aardgasveld, waar het miljoenen jaren moet blijven zitten.

Vertraging en Kosten

Na flinke vertraging en gestegen bouwkosten van 1,3 miljard euro, wordt de eerste CO2 in 2026 door het systeem gepompt. Ondanks obstakels blijft Porthos voorloper in CO2-opslag, met wereldwijde discussies over dit klimaatoplossing.

Verduurzaming in de Rotterdamse Haven

De verduurzaming in de Rotterdamse haven heeft nog een lange weg te gaan, met het CO2-tracé langs olieraffinaderijen, chemische fabrieken en kolenvelden. Porthos ziet de CO2-opslag als een tijdelijke oplossing voor de overgang naar een nieuwe economie.

Toekomst van CO2-Opslag

De haven van Rotterdam ambieert een grotere rol als CO2-hub, met toekomstige projecten zoals Aramis. Dit project, groter dan Porthos, kan extern geproduceerde CO2 via schip of pijpleiding ontvangen. Positieve vooruitzichten op verdere verduurzaming stemmen hoopvol.