Rotterdam, een bruisende stad met bijna 170 culturen, wordt geconfronteerd met toenemende vormen van discriminatie en racisme. 21 maart markeert de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie, een dag die nog steeds van essentieel belang is.
Recente gegevens tonen aan dat het aantal Rotterdammers dat discriminatie ervaart is gestegen van 15% naar 20%. In reactie hierop heeft de gemeente Rotterdam het actieplan 'Samenleven in één stad' geïmplementeerd. Eén van de acties in dit plan omvat de benoeming van stadsmarinier antidiscriminatie en -racisme, Ton van der Leck.
Van der Leck werkt nauw samen met organisaties en bedrijven om discriminatie tegen te gaan. Hij faciliteert gesprekken en brengt mensen bij elkaar om discriminatie effectief aan te pakken, met een specifieke focus op schrijnende kwesties zoals bedreigingen van transgenders en discriminatie bij sollicitaties.
Als stadsmarinier is Van der Leck betrokken bij het Panel Deurbeleid, dat mystery visits uitvoert om discriminatie in nachtclubs te onderzoeken en aan te pakken. Het actieplan benadrukt ook de noodzaak om misverstanden en discriminatie te bestrijden in de wijken, waar inclusie en respect voor alle bewoners essentieel zijn.
De wijkaanpak 'Inclusief en respectvol samenleven' richt zich op het voorkomen van misverstanden en discriminatie in diverse Rotterdamse wijken. Het doel is dialogen te stimuleren en begrip te kweken tussen verschillende bevolkingsgroepen.
De gemeente Rotterdam onderneemt diverse positieve maatregelen om racisme en discriminatie tegen te gaan, waaronder gelijke kansen op de woningmarkt, het bestrijden van stagediscriminatie en het aanpakken van discriminatie in de sportwereld.
De stad Rotterdam omarmt haar diversiteit als een kracht en blijft zich inzetten voor een inclusieve en respectvolle samenleving voor alle inwoners. Door samen te werken aan een stad waar iedereen zich welkom voelt, streeft Rotterdam naar een toekomst vrij van discriminatie en racisme.
Voor meer informatie over de maatregelen tegen discriminatie en racisme in Rotterdam, bezoek de officiële pagina 'Tegen racisme en discriminatie' van de gemeente. Als u getuige bent van discriminatie, kunt u dit melden op www.discriminatie.nl.