Het aantal mensen in de bijstand daalt in Rotterdam sneller dan in de andere grote steden, en in Rotterdam-Zuid nog harder. In een stad als Utrecht steeg het aantal mensen in de bijstand zelfs nog harder. In Rotterdam daalt het aantal bijstandsgerechtigden juist harder dan in de drie andere grote steden, met een nog snellere daling in Rotterdam-Zuid. Momenteel zitten 12.793 mensen in Rotterdam-Zuid nog in de bijstand, een daling van zeven procent ten opzichte van twee jaar geleden.
Wethouder Tim Versnel juicht de prestatie toe en noemt Rotterdam nu de kampioen van bijstandsvermindering. Hij benadrukt dat de doelstelling van het college, om het aantal mensen in de bijstand van 34.000 naar 30.000 te verlagen, nog niet is bereikt maar dat er goede vooruitgang is geboekt. Versnel prijst de inspanningen om meer mensen op Zuid aan werk te helpen, en benadrukt dat er nog nooit zo weinig mensen afhankelijk waren van bijstand als nu.
Volgens Versnel is de succesvolle aanpak in Rotterdam voornamelijk te danken aan een andere benadering. Hij benadrukt het belang van het stimuleren van werk voor bijstandsgerechtigden en geeft aan dat zetjes in de juiste richting essentieel zijn. Rotterdam verdeelt bijstandsgerechtigden in vijf categorieën, waarbij de focus ligt op mensen met reële kansen op terugkeer naar de arbeidsmarkt.
De daling in het aantal mensen in de bijstand is ook goed nieuws voor Rotterdam-Zuid en het Nationaal Programma Rotterdam Zuid, dat streeft naar het gelijktrekken van het aantal bijstandsgerechtigden met de rest van de stad. Directeur Marco Pastors is positief over de ontwikkelingen en benadrukt dat er een verschil is met het verleden, waarbij veel mensen na de coronacrisis weer werk vonden. Pastors benadrukt de noodzaak om mensen te stimuleren om terug te keren naar de arbeidsmarkt en het misplaatste idee te doorbreken dat werken vanuit de bijstand niet loont.