Staking in het Openbaar Vervoer voorbij, Gevolgen Blijven Voelbaar
De staking in het openbaar vervoer van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag is ten einde, maar de gevolgen zullen nog enige tijd merkbaar zijn, waarschuwen de stadsvervoerders.
Verloop van de Staking
Werknemers van de GVB, RET en HTM hebben dinsdagochtend gestaakt van 4.00 uur tot 8.00 uur. De metro's, trams en bussen zullen enige tijd na het einde van de staking nog niet volgens dienstregeling rijden, waarschuwen de vervoersbedrijven. Vertrek van de voertuigen naar de beginhaltes begon pas om 8.00 uur, waardoor reizigers in de komende uren nog vertragingen kunnen verwachten.
Impact en Reacties
Bij de haltes van de stations in de grote steden heerste een opvallende rust. Op Rotterdam Centraal Station waren voornamelijk expats en toeristen verrast door de staking. In Amsterdam stond een tiental mensen te wachten bij tramhaltes, waar sommigen niets afwisten van de staking en anderen hun reisplannen hebben aangepast.
Reacties van Reizigers
Een reizigster vertelt: "Ik wist van de staking, maar besloot toch te gaan. Mijn baas is op de hoogte, en het is geen probleem. Het kan morgen vanwege treinstakingen nog erger zijn."
Verkeersdrukte en Toekomstige Stakingen
Opvallend genoeg had de staking weinig invloed op de drukte op de wegen, zoals bevestigd door Erwin de Hart van de ANWB. Woensdag staat opnieuw een staking gepland, ditmaal door NS- en streekvervoer-personeel, van 4.00 uur tot 8.00 uur.
Vakbond FNV heeft meerdere stakingen gepland in aanloop naar Prinsjesdag, met als doel het bevorderen van eerder stoppen met zwaar werk voor ov-werknemers. Ook andere beroepsgroepen, waaronder agenten en bouwvakkers, voeren actie voor erkenning van zware beroepen en verbeteringen in de pensioenregelingen.