Wat gebeurt er met het salaris van stakende werknemers?

10 sep , 10:57 Gemeente
image 10 66c475c3b4edf

Het stadsvervoer in drie grote steden lamgelegd door staking

Het personeel van het stadsvervoer in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam heeft vanochtend gestaakt, wat leidde tot gestrande reizigers. Deze staking maakt deel uit van een bredere actieweek waarbij ook werkonderbrekingen plaatsvinden in de bouw, industrie, schoonmaak en zorgsectoren.

Stakingsuitkering via vakbonden

Werknemers die lid zijn van vakbonden zoals CNV of FNV kunnen in geval van staking een stakingsuitkering aanvragen. Deze financiële vergoeding wordt uitbetaald vanuit de stakingskas van de betreffende vakbond.

Wanneer wordt er betaald?

Arbeidsrechtadvocaat Gerard Berghuis legt uit dat het uitgangspunt is dat een werkgever betaalt wanneer werknemers bereid zijn om te werken. Tijdens een staking is de werknemer niet beschikbaar voor werk en hoeft de werkgever het loon niet door te betalen.

Verschillende soorten stakingen

Er zijn verschillende vormen van stakingen: georganiseerde stakingen, wilde stakingen en onrechtmatige stakingen. Alleen bij georganiseerde stakingen kan een beroep worden gedaan op de stakingskas.

Stakingsvergoeding

De stakingskas wordt gevuld door de contributie van vakbondsleden. Het bedrag van de stakingsvergoeding is vastgesteld op 81,93 euro per dag vanaf januari 2023, ongeacht leeftijd of normaal salaris.

Bescherming tegen werkgevers

Werkgevers mogen een staking niet tegen werknemers gebruiken en mogen geen disciplinaire maatregelen nemen. De werkgever mag de staking ook niet laten meewegen bij beslissingen over arbeidsovereenkomsten.