Man aangehouden na aantreffen 120 kilo qat

Maandagavond controleerden agenten op de Binnenhof in Barendrecht een auto en vonden daarin ruim 120 kilo qat. De bestuurder van de auto, een 24-jarige Somaliër, is aangehouden.

Rond 23.45 uur zagen agenten een auto rijden met een kapotte koplamp. De agenten hielden de auto staande voor een controle en troffen op de bijrijdersstoel een tas met qat. Op de achterbank en in de kofferbak bevonden zich nog meer dozen en tassen met het verdovende middel.
De 24-jarige bestuurder is aangehouden. De verdovende middelen zijn in beslag genomen en worden vernietigd.
Qat
Qat is een licht stimulerende drug. Qat is het blad van de gelijknamige plant (Catha edulis). Kauwen op de bladeren verdrijft vermoeidheid en honger.
Qat wordt onder andere gekweekt en regelmatig gebruikt in Kenia, Somalië en Jemen, waar het legaal is. Een belangrijke plaats hiervoor is het plaatsje Meru, gelegen aan de voet van Mount Kenya. Qat wordt vanuit Kenia over de gehele wereld geëxporteerd, voornamelijk naar geëmigreerde Somaliërs, Jemenieten en Kenianen. Dit moet zo snel mogelijk gebeuren omdat de qat alleen vers gebruikt kan worden.
Opiumwet
Sinds 5 januari 2013 is de Nederlandse Opiumwet gewijzigd, waarmee qat ook illegaal werd in Nederland. De drug zou geestelijk en lichamelijk verslavend zijn en op langere termijn schadelijk kunnen zijn voor gebruikers. Op 10 januari 2012 stuurde minister Leers een brief naar de Tweede Kamer, waarin hij aankondigde dat qat op lijst II van de Opiumwet zou worden geplaatst. Separaat werd het rapport aangeboden: ‘Qatgebruik onder Somaliërs in Nederland’.