Overslag Rotterdamse haven stabiel

De Rotterdamse haven zal dit jaar uiteindelijk met 441,5 miljoen ton evenveel goederen zien langskomen als vorig jaar. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde voorlopige cijfers van het Rotterdamse havenbedrijf. Een daling van de overslag van ruwe olie en containers werd goedgemaakt door droog bulkgoed.

De overslag van ruwe olie ligt met een krimp van 7,3 procent duidelijk lager dan in 2012. Dat komt mede door de zwakke markt voor brandstoffen in Europa, als gevolg van de economische crisis.
Die crisis speelt ook de containeroverslag in Rotterdam parten. De daling van het aantal verwerkte containers met 2,1 procent kwam echter ook doordat Hamburg marktaandeel heeft afgesnoept van Rotterdam.
De overslag van bulkgoed als kolen, ijzererts en zaden stijgt juist met 12,7 procent meer droge massagoederen. Ook de overslag van verwerkte olie in de Rotterdamse haven neemt licht toe.
In oktober maakte de haven de cijfers over de eerste negen maanden al bekend. De overslag bleek toen in het derde kwartaal te zijn hersteld ten opzichte van het eerste halfjaar. In de eerste zes maanden liep de overslag nog terug met 0,9 procent ten opzichte van een jaar eerder. Over de eerste negen maanden bleek de krimp te zijn teruggelopen tot 0,1 procent.
Door: Novum