Kans op files door trage agenten

De kans is groot dat je woensdag ergens in het land in een file terechtkomt die bewust is veroorzaakt door politiemensen. Er worden namelijk nieuwe protestacties uitgevoerd, die bestaan uit het langzaam rijden op de snelweg.

De agenten beginnen in Groningen en zakken daarna met een maximumsnelheid van 60 kilometer per uur af naar beneden, waardoor in heel Nederland te merken valt dat de politie het nog altijd niet eens is met minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie over het salaris.

Geen beweging

”Er is nog steeds geen millimeter beweging”, zegt Fred Driessen van politiebond ANPV. ”Hij heeft geen geld, zegt de minister. Maar wij ook niet. En dus zullen wij ook niet toegeven.”

Nederlandse politiemensen hebben al vier jaar geen salarisverhoging gekregen en dat zijn ze zat. Al weken zijn er spanningen en wordt er actie gevoerd. Inmiddels zijn er al voor miljoenen euro’s minder bekeuringen uitgedeeld en staat de service aan burgers op de tocht, omdat agenten overwegen alleen nog in uiterste noodzaak in actie te komen.”

Daar is donderdag al iets van te merken. Politiebureaus zullen voor twee uur de deuren sluiten voor het publiek. Tijdens de sluiting gaat dienstverlening zoals het opnemen van aangiftes niet door. ”De agenten blijven wel gewoon beschikbaar voor noodhulp, zodat de veiligheid blijft gegarandeerd”, aldus de bonden.

Estafette

Tussen 09.00 uur en 11.00 uur sluiten bureaus in Noord-Nederland, Oost-Nederland, Midden-Nederland, Oost-Brabant en Limburg de deuren. In de middag, van 13.00 uur tot 15.00 uur, nemen de politiemensen van de eenheden Noord-Holland, Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Zeeland/West Brabant het estafettestokje over.

Vrijdag is het algemene servicenummer 0900-8844 tijdelijk onbereikbaar. De bonden roepen dan medewerkers in Den Haag bijeen voor werkoverleg. De telefooncentra van de servicenummers van de politie zullen daardoor van 09.00 tot 12.00 uur onbezet zijn. .

Hoge werkdruk

Tijdens het werkoverleg zullen onder meer de hoge werk- en roosterdruk worden besproken en de bereidheid om actie te voeren voor een goede nieuwe cao. Het is de bedoeling dat deze actie in andere delen van het land navolging krijgt op dinsdag 28 april en woensdag 29 april.

Lees ook: Politie dreigt met hardere acties

De bonden eisen behalve een loonsverhoging ook nog andere maatregelen, zoals een bonus in verband met de ingrijpende reorganisatie die de politie doormaakt en die tot nogal wat onvrede tussen personeel en korpsleiding leidt.