Drukte op de weg? Voorkom ongelukken: rijd bewust

Foto: persfoto TomTom

Iedereen kent het wel. Je parkeert je auto bij werk, maar hebt eigenlijk geen idee hoe je daar bent gekomen. Je hebt de rit volledig op automatische piloot volbracht, zonder er bewust bij te zijn geweest. Levensgevaarlijk natuurlijk, zeker in de regio Rotterdam. Wist je bijvoorbeeld dat het drukste fileknooppunt van het land volgens de ANWB in Rotterdam ligt? Gelukkig zijn er oplossingen. Door je aandacht bij de rit te houden, voorkom je ongelukken en kun je ook nog eens geld besparen. De volgende tips helpen je om ‘mindful’ te gaan rijden:

Kies bewust een vervoersmiddel

Heb je je auto vandaag echt nodig? Of is het prachtig weer en kun je net zo goed op de fiets naar het werk gaan? Misschien heb je vandaag wel een extra drukke dag en is het handiger om met de trein te reizen, zodat je onderweg nog even die ene klus kunt afronden. Kies je vervoersmiddel bewust en bepaal iedere dag of de auto wel het meest verstandige vervoersmiddel is.

Laat je belonen voor veilig weggedrag

Niets is zo stimulerend als een beloning. Laat je daarom belonen voor veilig weggedrag. Dit is mogelijk met behulp van een ‘connected driving’-dienst, waarmee je inzicht krijgt in je eigen rijgedrag. Veilig weggedrag wordt beloond met waardepunten, die je kunt omzetten in korting op je autoverzekering (Pay How You Drive), benzine of allerlei gadgets. Een goede stimulans dus om bewust te rijden!

Accepteer tegenslagen

Het verkeer zit vol tegenslagen. Denk aan het stoplicht dat net op rood springt, een medeweggebruiker die je (per ongeluk) afsnijdt of onverhoopte files. Probeer je niet te irriteren en accepteer de omstandigheden. Stel dan ook geen tijdslimiet en ga op tijd weg. Jij zit immers veilig in je auto, en alles wat je onderweg tegenkomt is onderdeel van de reis. Accepteer het verkeer en de reis, ook als één van je medeweggebruikers een foutje maakt.

Rondje om de auto

Voor vertrek even een rondje rond de auto lopen is een goede manier om je automatische patroon te doorbreken. Hoe is het gesteld met de banden? Zijn de ramen goed schoon? Controleer op krassen en deuken.

Pieker bewust

De dagelijks rit naar het werk is voor veel mensen hét moment om rustig na te denken over de komende dag en hun werk. Helemaal niet erg natuurlijk, als je hier tenminste bewust mee omgaat. Kies daarom een piekermoment en spreek af dat je tussen twee vastgestelde punten in je route mag piekeren. Kies hierbij wel een relatief ‘gemakkelijk’ stuk van de route, waarbij je niet continu allerlei verkeerssituaties moet beoordelen.

Zet je telefoon uit of op stil

Het gebruik van een smartphone tijdens het rijden is bij de wet verboden. Niet zonder reden, want inkomende WhatsApp-berichten of telefoongesprekken kunnen je flink afleiden van het verkeer met alle risico’s van dien. Handsfree bellen biedt onvoldoende geen uitkomst. Je bent tijdens het telefoongesprek immers toch bezig met dit gesprek, waardoor je minder tijd overhoudt voor het verkeer. Zet je telefoon dan ook uit of op stil, zodat je je volledig kunt richten op de weg.

Kies regelmatig een andere route

In de auto ligt verveling al snel op de loer. Wie iedere dag dezelfde route kiest, loopt dan ook het risico afgeleid te worden en de route grotendeels op de automatisch piloot af te leggen. Door regelmatig een andere weg te nemen, voorkom je dit. Je doet nieuwe indrukken op en krijgt dagelijks met andere verkeerssituaties te maken. Je dwingt jezelf dus op te blijven letten.

(Blog)

Reacties