De huwelijksfotograaf

Foto: CC0

“Het huwelijk of matrimonium is een door burgerlijk en/of religieus recht geregelde samenlevingsvorm die de fundering vormt van de meeste gezinnen en van belang is als legaal en sociaal geaccepteerd fundament onder duurzame seksuele relaties en familieverbanden. Cruciaal is het onderscheid tussen het kerkelijk huwelijk (of religieus huwelijk) enerzijds, en het burgerlijk huwelijk anderzijds. De vorm van het huwelijk is afhankelijk van de historische en culturele context, en hangt ook samen met de religieuze overtuiging van de echtgenoten.” (Wikipedia)

Je kunt als huwelijksfotograaf niet aan het werk, zolang je niet even stilstaat bij de betekenis van het onderwerp van je werk. Toch klinkt zo’n definitie behoorlijk zwaar. Als bruids- of bruiloftsfotograaf wil je niets anders dan op perfecte manier de mooiste dag van een aanstaand koppel in beeld brengen. Dit moet niet bestaan uit een aantal ceremoniële kiekjes, hoewel ze er wel onderdeel van uitmaken en misschien wel als pivot dienen voor de rest van de reportage. De kern van je fotografie op zo’n dag ligt natuurlijk in het zo goed mogelijk weergeven van de sfeer ervan, van het bruidspaar zelf en op zijn minst alle essentiële aanwezigen.

Herbeleving van de huwelijksdag

Als je de diverse websites van huwelijksfotografen doorleest, vind je altijd een bepaald doel terug. Ze willen allemaal een reportage scheppen die, bij het bekijken achteraf, de illusie schept deze heuglijke dag nogmaals te beleven. Heel vaak is het zelfs zo dat foto’s meer kunnen vertellen dan het bruidspaar zelf gezien hebben. Die worden immers geheel ingenomen door het proces van trouwen en missen veel van wat er elders met aanwezigen, met vrienden en familie gebeurt. En dat is nu precies de toegevoegde waarde van de huwelijksfotograaf.
Uiteraard is het hoofdthema het koppel zelf, maar de fotograaf zal zeker een behoorlijk deel van zijn of haar tijd besteden aan wat er allemaal aan de periferie gebeurt. Het totaalplaatje schept dan precies de sfeer, het gebeuren, en vooral de emotie van de huwelijksdag.

Geen tekort aan huwelijksfotografen

Niet alleen in grote steden als Rotterdam (zoek meer eens op ‘Trouwfotograaf Rotterdam’), Amsterdam, Utrecht, Eindhoven, Den Haag (Trouwfotograaf Den Haag), Nijmegen, Fotograaf Delft en ga zo maar door zijn er overmatig veel huwelijksfotografen te vinden, dat is ook al zo in kleinere gemeenten. Hoewel het aantal huwelijken jaarlijks schijnt af te nemen, deels gecompenseerd door geregistreerde partnerschappen, wordt er nog voldoende getrouwd om foto’s van te maken. Er is natuurlijk een tendens beschikbaar om een enorme hoeveelheid foto’s te krijgen van iemands huwelijk als iedereen met een smartphone aan het fotograferen slaat. Als je deze chaos wilt, is dat een alternatief. Een goede huwelijksfotograaf brengt discipline en vakmanschap met zich mee en creëert de perfecte eindvorm.

Een huwelijksfotograaf is niet goedkoop

Bij een vergelijking van de diverse prijzen voor een bruidsfotograaf zien we dat het inhuren ervan behoorlijk in de papieren kan lopen. Je hebt vaak de keuze tussen een totaalpakket voor een vaste prijs, of een regeling via een uurloon. Bij de eerste ben je in één keer geheel verzorgd, bij een uurloon kun je zelf bepalen wanneer de fotograaf bruiloft aanwezig moet zijn en wat hij of zij dient te fotograferen. Het kan absoluut geen kwaad her en der niet alleen informatie op te doen, maar ook offertes aan te vragen.