Vervallen zwembad Tropicana verandert in hip terras met urban farm

Sommige mensen zien nog glorie in verval. Een groep jonge zakenlui wil een verlaten zwembadcomplex in Rotterdam ‘omtoveren tot het hipste zomerterras van de stad.’ Het gebouw is overwoekerd door onkruid, maar dat vinden de ondernemers juist cool.

“We houden alles zoals het is.” Behalve een horecabedrijf met eetcafé willen de initiatiefnemers een ‘stadskas’ beginnen in het enorme glazen gebouw. Een van hen, Siemen Cox, legt uit dat hij bijvoorbeeld champignons gaat kweken in de vochtige kelders met gebruikte koffiefilters als voedingsbodem.
“Het moet een beleving worden die prikkelt en allerlei bestaande en nog te ontwikkelen ideeën ruimte geeft en ondersteuning biedt. De stadskas biedt de bezoeker een avontuur op zich; zo zie je niet alleen hoe bepaalde gewassen groeien, maar allerlei processen die erbij horen,” vertelt Rob Mertens, ook een van de initiatiefnemers.
e2tml8jolxs7jiml82ujuhgnk
Foto: een van de initiatiefnemers geeft een preview van hoe het wordt.
Livebeelden uit keuken
“Denk aan nieuwe gewassen die ontwikkeld worden, allerlei laboratoriumachtige settings, voedselproducties en ontwikkelingen die je niet voor mogelijk houdt en eigenlijk nooit te zien krijgt. Hier wel, bijvoorbeeld via immense schermen die rechtstreeks een kijkje bieden in de kas en de keukens. Een groot uitprobeer- en experimenteercentrum met internationale allure. De chillheid van Berlijn.”
Het nieuwe zomerterras wil binnen enkele weken open gaan, maar worstelt nog met de autoriteiten. Zo moet de brandweer nog goedkeuring verlenen. Ondertussen werken de entrepreneurs in de dop elke dag hard aan de opbouw. Zo timmeren en bouwen ze zelf tafels en stoelen van oude materialen uit het zwembad.
Pizza
De verse champignons gaan direct door naar Cox’ vrienden van pizzeria Old Scuola, dat de catering gaat doen op het nieuwe terras. Fotografen van het Urban Photo Collective maakte adembenemende beelden van de huidige staat van vergane glorie in het gebouw.
hyuk7dtnrsnn7nsncksijsxay
ahg2otg0cjnn7tnwytjohlbod
Foto: Miriam Maenhaut
Tropicana, het omstreden zwemparadijs waar onverlaten volgens een bekende Rotterdamse urban legend ooit scheermesjes monteerden in de waterglijbaan, begint dus aan een nieuw hoofdstuk. Het majestueuze gebouw aan de Maasboulevard stelt de komende jaren duurzaamheid, creatief ondernemerschap, eten en koffie centraal.

Zo wordt de oude wildwaterbaan omgetoverd tot ambachtelijke koffiebranderij en koffiebar. Het initiatief is een samenwerking tussen horecaonderneming Picknick Rotterdam, dat het oude buitenbad verandert in een zomerterras, en Old Scuola.
Urban farming
Mertens legt uit: “Hier wordt het idee van urban farming (stadslandbouw) gekoppeld aan innovatie, educatie, internationale experimenten, duurzaamheid en gezondheid. Dat wordt weer gekoppeld aan commercie en attractie. Deze kruisbestuiving is de kracht van het idee, dat veel verder gaat dan een informatief centrum. Waar voedselproductie en consumptie en alles wat ermee samenhangt weer bij elkaar komt.”
t3smrehatb5bxk8khpohkj95h
Het zwembad sloot zijn deuren in 2010. Er werd gesproken over sloop en over het omtoveren van het complex tot seniorenwoningen. De laatste plannen van de oude eigenaar waren er een evenementencentrum te vestigen.
Geschiedenis
Het recreatieoord aan de Maasboulevard werd in 1988 in opdracht van Center Parcs gebouwd. Mensen moesten er zonder overnachtingskosten een dagje kunnen genieten van een subtropisch zwemparadijs.
Na de overname van Center Parcs door een Schotse brouwerij werd het afgestoten en kwam in handen van een particuliere horeca-ondernemer, die verschillende wijzigingen in het oorspronkelijke concept doorvoerde. 
gkdh5tme3ssln17vq11xckin5
Conflicten
Drie jaar geleden kwam het zwemparadijs in opspraak omdat het volgens de provincie Zuid-Holland en de Koninklijke Nederlandse Zwembond niet voldeed aan verschillende eisen. De eigenaar kreeg een dwangsom van tachtigduizend euro opgelegd, die hij moest betalen als de gebreken niet werden hersteld.
Scheermesjes en spijkers
Een andere versie van het broodje-aapverhaal doet de ronde dat een man in Rotterdam een hekel had aan het zwembad. Uit woede zou hij een spijker door de buitenglijbaan hebben geslagen en een meisje zou zich hier aan zou hebben verwond. Net als de variant met de scheermesjes bestaat er geen bewijs dat deze incidenten echt gebeurd zijn.
vjhb59lxwj9v128myvple01mc
Foto: Marco de Waal
tg8u1nj34424dl2e7x7gyjjo0
Foto: Marco de Waal
qm3e0l8qdlkdo8p031tn4a0bg
Foto: Marco de Waal
dwsf4o53ci6jbjvupbjs1fmbg
Foto: Marco de Waal
fndj505pahmpx3rinoohe34oi
Foto: Peter Winterswijk
foc89ri323f8ur4q4oymyms4h
Foto: Peter Winterswijk
zlwdxf1wyfa74k2tcjokvtwi7
Foto: Miriam Maenhaut
ougo2czkr9g26gh10td42pjzw
Foto: Petra van der Ree, cc-by-nc-nd-2.0
ps2z78tbch7uredzlt7e9o8cc
Foto: Petra van der Ree, cc-by-nc-nd-2.0