Volkert van der G. mag voorwaardelijk vrij van OM

De moordenaar van Pim Fortuyn moet zich wekelijks melden bij de reclassering en mag niet komen in Rotterdam, Hilversum en Den Haag. Hij mag geen contact opnemen met nabestaanden van Fortuyn en hij krijgt een mediaverbod.Op 2 mei aanstaande komt Volkert van der G. op vrije voeten. Dat laat staatssecretaris Fred Teeven weten om 9.00 uur woensdagochtend. Het besluit is genomen door het OM na extra onderzoek.

Van der G. krijgt ook een enkelband met GPS, zodat de voorwaarden gecontroleerd kunnen worden. Bovendien moet hij zich verplicht laten behandelen door een psycholoog of psychiater.
De voorwaardelijke vrijlating is standaard en kan alleen geweigerd worden als de gedetineerde zich ernstig misdraagt in de gevangenis of als er een groot risico op herhaling is.
De Reclassering en de gevangenisdirecteur waar Van der G. verblijft adviseerden het OM over de vrijlating. Ook is er een extra psychologisch onderzoek naar Van der G. uitgevoerd.
In 2003 concludeerden psychiaters nog dat Van der G. mogelijk het autistische syndroom van Asperger zou hebben, maar tien jaar later is geen psychische stoornis vastgesteld.
Foto: ANP