Scott (11) heeft dringend witte bloedcellen nodig vanwege acute leukemie

Scott Schravesande (11) heeft dringend witte bloedcellen nodig, omdat hij bloedkanker heeft. Zijn ouders zoeken naarstig naar geschikte donoren.

Begin november werd de ziekte vastgesteld bij Scott uit Rotterdam. “Dat kwam hard aan”,  zegt zijn moeder Annemiek tegen het AD.
Onverwachts
Dat Scott ernstig ziek was, kwam geheel onverwachts. “Hij had niet eens zo veel klachten. We dachten eerst dat hij griep had. De koorts hield overigens wel lang aan. Toen hij een aantal weken later last kreeg van zijn longen, belandde hij pas in het ziekenhuis.”
Scott moest meteen blijven in het Sophia Kinderziekenhuis, want acute leukemie vergt directe behandeling. Eerst met prednison, daarna met chemotherapie. “Door zijn ernstige ziekte is Scott gevoelig voor infecties, want zijn afweersysteem werkt onvoldoende. Vandaar dat hij zo snel mogelijk witte bloedlichaampjes nodig heeft.”
Die granulocyten zijn nodig om de strijd met de schimmels en bacteriën aan te gaan. Scott moet een paar weken lang dagelijks witte bloedlichaampjes toegediend krijgen voordat de stamcellen in zijn eigen beenmerg weer zelf bloedcellen kunnen aanmaken.
Bloedbanken hebben echter geen granulocyten op voorraad. Daar komt bij dat de witte bloedlichaampjes van één persoon maar drie dagen werkzaam zijn. 
Zes donoren
“We hebben zes donoren nodig”, zegt Annemiek. “Dat moeten bovendien mannen tussen de 18 en 40 jaar zijn, met bloedgroep A positief. De artsen verwachten namelijk dat hun witte bloedlichaampjes het beste aanslaan.”
Omdat Annemiek en haar man zelf niet in aanmerking komen als donor, zijn ze sinds gisteren naarstig aan het bellen met familie en vrienden. “Het probleem is dat maar weinig mannen weten welke bloedgroep ze precies hebben.”
Actie
Daarom is Annemieks vriendin Helen Meulstee bijgesprongen met een actie op Twitter om zo veel mogelijk potentiële donoren op te trommelen die zich liefst vandaag nog melden. 
Hoe graag Annemiek ze ook ziet komen, ze heeft wel een waarschuwing: “Als uit onderzoek blijkt dat het bloed bruikbaar is, moet een donor wel medicijnen slikken waar je bijwerkingen van krijgt.”