Ingenieursbureaus Rotterdam en Amsterdam gaan samenwerken

De ingenieursbureaus van de gemeenten Amsterdam en Rotterdam krijgen met een formele samenwerking meer slagkracht en kennis. Op woensdag 15 januari hebben de verantwoordelijke wethouders Gehrels (Kunst, Economische Zaken, Water en Bedrijven) van Amsterdam en Karakus (Wonen, Ruimtelijke Ordening, Vastgoed en Stedelijke Economie) van Rotterdam hun handtekening gezet onder de samenwerkingsovereenkomst tussen de ingenieursbureaus van beide steden.

Maastunnel

De samenwerking in grotere projecten is al een feit. Bij twee omvangrijke opdrachten werken Rotterdam en Amsterdam al goed samen en hebben daarbij ongeveer een even grote inbreng. Bij het maken van het bestek voor de verlegging van kabels- en leidingen A9 Gaasperdammerweg en een ontwerp voor de Zeesluis IJmuiden zijn de ingenieurs van Rotterdam al ingevlogen. Bij de renovatie van de Rotterdamse Maastunnel wordt de expertise van de Amsterdamse ingenieurs ingezet omdat deze veel ervaring hebben opgedaan met de renovatie van de IJtunnel.

De samenwerking richt zich voor nu op de kennisgebieden: haven constructies, beweegbare bruggen, binnenstedelijke kademuren en waterkeringen. Kennisvelden worden gezamenlijk ontwikkeld, waarbij één van de partners het voortouw neemt.
Rijkswaterstaat
Rijkswaterstaat steunt deze samenwerking actief en heeft de intentie om in de loop van 2014 formeel aan te sluiten bij de samenwerkende ingenieursbureaus.