Elf aanhoudingen in onderzoek naar drugshandel

Foto:

De politie heeft vandaag 11 verdachten aangehouden in een onderzoek naar drugshandel en witwassen. De meeste aanhoudingen werden verricht in Noord-Holland, onder meer in de gemeenten Wieringen, IJmuiden en Velsen. In de haven van Rotterdam werd een partij hennep onderschept. De hennep was afkomstig uit Zuid-Afrika en zat verstopt in een pooltafel.

Internationale transporten
Het strafrechtelijk onderzoek, onder leiding van het Landelijk Parket, richt zich onder meer op voorbereidingen om grote partijen cocaïne te importeren vanuit Venezuela en witwassen. Met het oog op deze geplande transporten hebben de verdachten eind 2012 in Denemarken een zeilschip gekocht dat zou worden gebruikt om de cocaïne over te brengen vanuit Venezuela. Waarschijnlijk wilden de verdachten de partijen cocaïne in de buurt van de Nederlandse kust overladen op verschillende kleinere boten om de pakkans te verkleinen.
Een vissersgezin uit Wieringen speelde een sleutelrol in het onderzoek. Het vermoeden is dat de familie nautische kennis leverde en haar vissersbedrijf inzette als dekmantel.
Hennepkwekerij
De groep verdachten hield zich ook bezig met de handel in verschillende andere drugs. In het onderzoek is vandaag in IJsselstein een professionele hennepkwekerij met honderden planten ontmanteld.  Afgelopen voorjaar is ook een partij van 30 kilo MDMA in beslag genomen die naar Engeland verscheept zou worden. Ook smokkelde de bende hennep op verschillende manieren, waaronder hennep uit Zuid-Afrika in een pooltafel. 
Aanhoudingen
De politie heeft vandaag in Wieringen de drie eigenaren van het vissersbedrijf aangehouden. Het gaat om een 61-jarige man en zijn twee zonen van 39 en 37 jaar. In dezelfde gemeente werd een 39-jarige verdachte aangehouden die vanaf de wal belangrijke hand- en spandiensten verrichtte voor de vissersfamilie. Zijn vriendin is eveneens aangehouden.
In Almere en Velsen zijn twee verdachten van respectievelijk 53 en 44 jaar aangehouden die een belangrijke rol hebben gespeeld bij de aanschaf van het zeilschip waarmee de cocaïne van Venezuela naar Nederland zou worden gebracht. Andere aanhoudingen vonden plaats in Den Helder, IJmuiden en Almere.
Bij de aanhoudingen is beslag gelegd op meer dan 200.000 euro contant geld, diverse auto’s waaronder twee dure Mercedessen en twee dure BMW’s, twee vissersschepen en twee vuurwapens.
Lees meer: