Trouwen in Rotterdam overal en altijd vanaf 2014

Bruidsparen die in Rotterdam willen trouwen kunnen elkaar vanaf 1 januari in de hele stad het jawoord geven. Ook de tijdstippen waarop in het huwelijk mag worden getreden worden versoepeld. Het mag straks op ieder gewenst uur. Dat heeft verantwoordelijk wethouder Richard Moti (PvdA) woensdag gezegd, bevestigt zijn woordvoerder.

Heel Rotterdam wordt vanaf volgend jaar aangemerkt als zogeheten huis der gemeente. Wel moet de locatie vrij toegankelijk en veilig zijn. Ook trouwen in de openlucht in het bos zou kunnen, maar er moet dan wel een gebouwtje in de buurt staan. Ook kunnen stellen op het strand van Hoek van Holland in de echt worden verbonden, mits er op loopafstand een strandtent is. “Daar gaan we niet al te streng mee om.”
Ook trouwen op de middenstip van een voetbalveld behoort vanaf 1 januari tot de mogelijkheden. Een huwelijk bezegelen tijdens een rondvlucht in een luchtballon kan niet. Dat moet dan naast het mandje op de grond.
Dat op allerlei tijdstippen mag worden getrouwd betekent niet dat een huwelijk goedkoper wordt. Zo hangt aan een trouwpartij bij een voetbalvereniging rond middernacht een prijskaartje van 1572 euro. “Dat is het meest extreme geval. Er moet toestemming worden gevraag bij de locatie en er moet toch een ambtenaar bij aanwezig zijn”, legt de zegsman uit. “Ook moet het kostendekkend zijn. Dat heeft ook een drempelwerking, altijd en overal dezelfde tarieven zou niet eerlijk zijn.”
Het college en de gemeenteraad moeten de verruiming van de huwelijksmogelijkheden overigens nog bespreken. “Maar ik verwacht geen problemen, dat kan ik me niet voorstellen.”
Door: Novum