Uitstroom uit bijstand eenvoudiger

Rotterdammers met tijdelijk of flexibel werk wisselen inkomen af met bijstand. Dat zorgt voor veel administratieve rondslomp, verrekeningen achteraf en een verhoogd risico op schulden. PvdA-raadslid Leo Bruijn (Werk en Inkomen): “Dat moet eenvoudiger. Bureaucratie mag geen drempel vormen om aan de slag te gaan. In het voorjaar drong ik aan op een experiment om Rotterdammers met tijdelijk of flexibel werk een stabiel inkomen te garanderen. En ik ben blij om te zien dat het College mijn voorstel overneemt.”

Stabiel inkomen
In november start in Rotterdam een pilot met een zgn. lopende maand verrekening. Als de pilot na evaluatie succesvol blijkt te zijn, dan wordt de aanpak in 2014 verder uitgebreid.  De pilot houdt in dat het inkomen van een Rotterdammer met wisselende inkomsten elke maand wordt aangevuld tot bijstandsniveau. Leo Bruijn: “Tijdelijk of flexibel werk vormt voor deze Rotterdammers de eerste stap. Ze doen werkervaring op en vergroten hun kansen om in een later stadium een vast contract te krijgen. En ondertussen zijn deze Rotterdammers verzekerd van een stabiel inkomen.”
Effectief
In Amsterdam is ook een pilot gestart om tijdelijk of flexibel werk vanuit de bijstand te vereenvoudigen. Amsterdam kiest voor een zgn. voorschotconstructie. Op aandringen van de PvdA heeft de wethouder toegezegd ook deze pilot bij de evaluatie te betrekken. Leo: “Op die manier kiezen we uiteindelijk het model waarmee we Rotterdammers in de bijstand het meest effectief aan de slag kunnen helpen.”