Opheldering geweld politie Rotterdam

Fractievoorzitter Arno Bonte van GroenLinks Rotterdam wil opheldering over het toenemend aantal incidenten met excessief geweld door de politie. Vorig jaar werden er 53 extra meldingen gemaakt van geweld door agenten. Dit jaar lijkt die stijgende trend zich voort te zetten.

Bont en blauw
Vandaag deed rechtenstudent Brian de Jong in het AD Rotterdams Dagblad zijn relaas over een gewelddadige aanvaring met een agent na een avondje stappen. Hij werd bont en blauw geslagen na een woordenwisseling met de politie. Volgens GroenLinks gaan agenten vaker hun boekje te buiten.
Klappen
De politie kwam een paar weken geleden in opspraak nadat een vader, zijn 11-jarige zoontje en een vriend hardhandig zijn behandeld door ME’ers na de wedstrijd van Feyenoord tegen Koeban Krasnodar. Het jongetje kwam tussen de politiepaarden terecht en zijn vader en een vriend kregen rake klappen. Ook AZ-supporters beklaagden zich over gewelddadig politieoptreden in Rotterdam. Zij zouden tijdens de bekerfinale AZ-PSV uit het niets door de ME zijn aangevallen.
Gepast geweld
De Rotterdamse fractie van GroenLinks kreeg vorig jaar tientallen klachten binnen op een meldpunt voor excessief politiegeweld. In een debat met de gemeenteraad beloofde burgemeester Aboutaleb toen erop toe te zien dat agenten alleen gepast geweld zullen gebruiken.
Excessief geweld
Bonte wil van Aboutaleb weten wat hij heeft gedaan om excessief geweld door agenten te voorkomen. ‘De politie is er voor het voorkomen van geweld, niet om geweld uit te lokken of zelf de eerste klap uit te delen.’