Vierde kandidaat in race om lijsttrekkerschap Groenlinks

Rotterdamse leden van GroenLinks hebben in oktober iets te kiezen bij het lijsttrekkersreferendum. Ook Jos van Eijk, fractievoorzitter in de deelraad van IJsselmonde, stelt zich kandidaat. Hij staat bekend als een sterke onderhandelaar met een sociaal gezicht.

Vorige week werd al bekend dat naast Arno Bonte ook wijkwethouder Ahmed Harika en Emile Cammeraat, fractievoorzitter in de deelgemeente Centrum, de stadslijst willen aanvoeren. De 55-jarige Jos van Eijk heeft deze week op zijn vakantieadres eveneens besloten om zich kandidaat te stellen voor de eerste plek. ‘Gezien de huidige kandidaten kan ik met mijn ervaringsprofiel een leemte vullen en daarmee een alternatief zijn voor de andere kandidaten’, zegt hij. ‘Daarnaast vind ik het politieke werk ontzettend leuk en wil ik mij graag nog een raadsperiode inzetten voor de stad en de partij.’
 
Van Eijk is naast deelraadslid in IJsselmonde ook jurist bij Nationale Nederlanden. Daar voert hij onder meer onderhandelingen over grote contracten. In het verleden was hij ruim twintig jaar actief in de vakbond, in schoolbesturen, bij een ziekenfonds en was hij drie jaar raadslid in Rhenen. Daarnaast werkte hij als strafjurist, in de sociale advocatuur, en heeft hij een eigen advocatenkantoor gerund.
 
‘Als het gaat om onderhandelen met andere partijen en het binnenhalen van linkse en groene punten voor GroenLinks, ben ik naar mijn idee met mijn ervaring de ideale kandidaat’, zegt van Eijk. Vorig jaar verving hij in de Rotterdamse gemeenteraad negen maanden lang GroenLinks-raadslid Nourdin el Ouali, die vanwege ziekte tijdelijk moest terugtreden. Van Eijk wist in die korte tijd zeven sociale moties door de raad te loodsen. Bij de stadsfractie vervult hij daarnaast op de achtergrond de rol van werkgever.
 
Als lijstaanvoerder wil Van Eijk de lijn van de huidige fractievoorzitter Arno Bonte voortzetten. ‘GroenLinks moet vooral doorgaan met de wijze waarop we aan de weg timmeren op het gebied van milieu, buitenruimte cultuur en de dynamische stad’, zegt hij. Daarnaast wil hij vaker zijn sociale gezicht laten zien. ‘Het kabinet draagt veel landelijke taken over aan gemeenten, zoals de arbeidsparticipatie, zorg, welzijn en de jeugdzorg. Daar moeten wij ons goed op voorbereiden en sterk op inzetten. GroenLinks is realistischer dan de SP, maar socialer dan de PvdA; juist daardoor kunnen we écht iets betekenen voor inwoners van Rotterdam.’