Een nieuwe vlag voor Rotterdam?

Op maandagavond kreeg loco-burgemeester Korrie Louwes, tijdens de welkomstreceptie van het 25e Internationale Vlaggencongres, een nieuwe vlag voor Rotterdam aangeboden. De vlag bestaat uit zeven banen van groen en wit, in plaats van de huidige drie. De extra banen groen zijn gebaseerd op de groene en duurzame ambities van de stad.

Het ontwerp borduurt voort op een gebruik dat al vele eeuwen bekend is. Op talloze schilderijen, ook uit de Gouden Eeuw, zijn vlaggen te zien waar het Rood Wit Blauw een aantal malen herhaald is. Op deze manier zijn ook Rotterdamse vlaggen vereeuwigd. Het groen verwijst naar het Hof van Wena, een middeleeuws kasteel en het wit naar de rivier de Rotte, waar de oorsprong van de stad ligt. 
‘Vooral een ludiek gebaar’
Joost Schokkenbroek, hoofdconservator van het Scheepvaartmuseum in Amsterdam en tevens Hoogleraar Maritieme Geschiedenis en Maritiem Erfgoed aan de Vrije Universiteit: “Er is niets mis met de huidige Rotterdamse vlag. Maar een meer sprankelende vlag met een nieuwe verschijningsvorm, en ook nog eens geworteld in de maritieme historie, is een goed idee volgens de vlaggendeskundigen. Het is vooral een ludiek gebaar als dank voor de gastvrijheid van de Rotterdammers tijdens ons congres.”
Wat vindt de Rotterdammer?
Een (nieuwe) Gemeentevlag wordt vastgesteld door de gemeenteraad. Om te peilen hoe de Rotterdammers over deze vlag denken, heeft loco-burgemeester Louwes besloten de vlag op het Stadhuis te laten wapperen tijdens het Vlaggencongres, tot 9 augustus.
Het Nederlandse vlaggencongres 2013
Van 5 tot 9 augustus vindt het 25ste internationale congres voor vexillologie plaats in Rotterdam. Dit tweejaarlijkse internationale congres wordt georganiseerd door de ‘Fédération Internationale des Associations Vexillologiques’ (FIAV) in samenwerking met De Nederlandse Vereniging voor Vlaggenkunde, Het Nederlandse vlaggenmuseum en de Vlaggenparade aan de Boompjes
Foto: Rotterdam.nl