Miljoenen voor Rotterdams onderzoek

Drie biomedische wetenschappers van het Erasmus MC krijgen elk een miljoenensubsidie van de Europese onderzoeksraad. Het geld wordt gebruikt voor onderzoek naar hiv, bloedstamcellen en kanker.

Virusdeeltjes
Tokameh Mahmoudi van de afdeling Biochemie krijgt een grant van € 1,5 miljoen om uit te zoeken hoe de behandeling van hiv kan worden verbeterd. Hiv wordt tegenwoordig effectief behandeld, maar toch blijven virusdeeltjes in het lichaam achter. Mahmoudi: “Wij gaan uitzoeken hoe we deze latente virusdeeltjes kunnen activeren, zodat ze met de huidige medicijnen kunnen worden bestreden.” 
Tekort
Prof. Elaine Dzierzak van het Stamcel Instituut wil de basis leggen voor betere behandeling van bloedziekten, zoals leukemie. Dzierzak: “Sinds een aantal jaren kunnen stamcellen worden gemaakt uit bijvoorbeeld huidcellen. Dit zou het tekort aan bloedstamcellen kunnen opheffen.” Dzierzak krijgt een grant van € 2,5 miljoen om de techniek om bloedstamcellen te maken te optimaliseren, zodat deze uiteindelijk bruikbaar wordt in de kliniek. 
Doelwit
Dr. Wim Vermeulen van de afdeling Genetica ontvangt € 2,5 miljoen voor zijn onderzoek naar de reparatie van schade in het DNA. Beschadigingen in het DNA leiden tot veroudering en kanker. Verschillende reparatiemechanismen beschermen ons hiertegen. “Deze reparatiemechanismen zijn een belangrijk doelwit voor kankerbehandelingen”, zegt Vermeulen. “Maar om een effectieve therapie te ontwikkelen, moeten we weten hoe ze worden gereguleerd en hoe ze met elkaar samenwerken.”