‘Stop inhumane behandeling vluchtelingen’

GroenLinks-fractievoorzitter Arno Bonte wil dat er snel een eind komt aan de inhumane behandeling van vluchtelingen in uitzetcentrum Rotterdam. Hij heeft burgemeester Aboutaleb gevraagd om zijn invloed aan te wenden richting Tweede Kamer.

In mei deed de Rotterdamse gemeenteraad een oproep aan staatssecretaris Teeven om de inhumane behandeling van vluchtelingen in uitzetcentrum Rotterdam te beeindigen. Burgemeester Aboutaleb heeft die oproep van de raad overgebracht aan de staatssecretaris, maar tot nu toe zijn er nog geen verbeteringen doorgevoerd, tot wanhoop van de vluchtelingen.
 
Bonte heeft Aboutaleb nu gevraagd om bij de Tweede Kamer aan de bel te trekken over de ‘schrijnende situatie’ in het uitzetcentrum bij Rotterdam Airport. ‘Vluchtelingen zitten daar vaak maanden in onzekerheid en moeten daar het grootste deel van de dag doorbrengen in hun cel. Gedetineerden die klagen worden in een isoleercel gezet’.
 
Volgens Bonte worden vluchtelingen in het uitzetcentrum slechter behandeld dan criminelen in een gewone gevangenis. Hij wil dat de detentietijd verkort wordt tot maximaal twee maanden en dat de vluchtelingen meer bewegingsvrijheid krijgen binnen de muren van het detentiecentrum. Het detineren van kinderen moet volgens Bonte direct stoppen. Het College voor de rechten van de mens liet maandag weten dat dat in strijd is met de mensenrechten.