Rotterdam Centrum bant omstreden bestrijdingsmiddel Roundup

In het Rotterdamse centrum gaat het omstreden bestrijdingsmiddel Roundup in de ban. Dat heeft de deelraad gisteren besloten op initiatief van GroenLinks. Ook zijn twaalf andere voorstellen aangenomen om de deelgemeente groener en diervriendelijker te maken.Op 27 juni 2013 heeft Rotterdam.nieuws.nl over het omstreden bestrijdingsmiddel gepubliceerd. Dit naar aanleiding van een petitie opgestart door bezorgde bewoners. 

Roundup is omstreden, omdat de actieve stof glyfosaat schadelijk is voor vissen en kikkers, maar ook omdat het de gezondheid kan schaden van spelende kinderen. Het kost drinkwaterbedrijven miljoenen euro’s om de stof uit het drinkwater te zuiveren. Uit onderzoek is gebleken dat desondanks bij vijf op de acht mensen glyfosaat in de urine zit.
‘Het is fout spul en ik ben blij dat we ermee stoppen’, zegt Emile Cammeraat, GroenLinks-fractievoorzitter in de deelraad. ‘De producent Monsanto levert ook genetisch gemanipuleerde zaden, waardoor het bestrijdingsmiddel alles doodt, behalve de plantjes van Monsanto zelf. Bij zo’n bedrijf moet je als deelgemeente geen klant willen zijn. Roundup is ook gewoon overbodig, want er zijn biologische alternatieven.’
De deelraad heeft ook twaalf andere voorstellen van GroenLinks aangenomen. Zo gaat de deelgemeente bij groenonderhoud rekening houden met vogels en bijen. ‘Denk aan het zaaien van bloemen, maar ook aan meer ruimte voor stadsnatuur en struikgewas’, zegt fractievoorzitter Emile Cammeraat. ‘En we gaan minder maaien.’
Verder komen de bloembakken terug op de bruggen, komt er meer variatie in beplanting, komen er groene speelplekken en schoolpleinen, worden fruitbomen en klimbomen aangeplant, komt er duurzame groene kunst in de buitenruimte, worden groene gevels gepromoot en kiest de deelgemeente bij herinrichtingsplannen vanaf nu vaker voor groen boven nieuwe straatstenen. In totaal kosten de aangenomen voorstellen 90.000 euro per jaar.