Killer-meeuwen eten eendenkuikens

Het voeren van brood aan eendjes op de Ringvaartplas werkt averechts. In de chaos van klapperende vleugels, gespetter en gesnater die ontstaat in de strijd om de korsten, grijpen meeuwen hun kans om kuikens te roven. Dat zegt dierenliefhebber Sonja Oosterbaan uit Rotterdam dinsdag.”De meeuw doet zijn werk instinctief, hij denkt dat hij een schelpdier heeft gescoord en laat het eendje of gansje naar beneden vallen, dat vervolgens hevig stuiterend, laveloos op de grond blijft liggen, om vervolgens weer door de meeuw te worden opgepikt,” zegt Oosterbaan tegen nieuwssite Dichtbij.nl.

Volgens Oosterbaan raken de volwassen eenden en ganzen raken gedesoriënteerd door het grote aantal meeuwen dat in duikvlucht op hen af komt. “Ze raken het zicht kwijt op hun jongen en de meeuwen grijpen hun kans. De eendjes en gansjes worden zo uit het water gegrepen.”

Volgens de vrouw is dit al jaren de dagelijkse gang van zaken op de Ringvaartplas in Rotterdam. “Ik heb eenden geobserveerd, zij hebben in drie jaar tijd niet één jong kunnen grootbrengen.”

(Foto: linda, CC BY 2.0)