Marathon populairste evenement

Toeristische cijfers Rotterdam 2012 bekend; meer hotelgasten dan in 2011 en ook de musea en evenementen kregen meer bezoekers.Opnieuw bezochten vorig jaar meer mensen de stad Rotterdam dan het jaar daarvoor. Niet alleen waren er in 2012 meer hotelgasten dan in 2011, ook de Rotterdamse musea en evenementen kregen meer bezoekers.Alleen met de attracties ging het vorig jaar iets minder. De ABN AMRO Marathon Rotterdam was met 925.000 bezoekers het populairste evenement van 2012.
Rotterdamse hoteleigenaren kunnen terugkijken op een positief jaar. Het aantal hotelgasten steeg in 2012 namelijk met ruim 78.000 naar 740.000. De meeste hotelgasten, ruim 46 procent, waren Nederlanders. De meeste buitenlandse gasten kwamen uit Groot-Brittannië, Duitsland en België.

Musea
Ook de Rotterdamse musea deden het goed in 2012. In totaal kregen zij een half procent meer bezoekers dan in 2011. Vooral het Maritiem Museum, het Nederlands Architectuurinstituut, Villa Zebra en het Wereldmuseum waren in trek. Zij kregen in 2012 zelfs méér bezoekers dan in 2011.

Evenementen
De jaarlijks terugkerende evenementen in de stad trokken in 2012 gezamenlijk meer bezoekers dan in het jaar daarvoor, namelijk 2,6 procent. Sommige evenementen kregen beduidend veel méér bezoekers zoals Art Rotterdam en de Wereld van Witte de With. Andere evenementen trokken in 2012 juist veel minder bezoekers zoals het Metropolis Festival en Tijdplein Rotterdam.

Attracties
De Rotterdamse attracties deden het in 2012 iets minder goed. Zij ontvingen bijna 5 procent minder bezoekers dan in 2011. Gezamenlijk trokken de attracties ruim 2,7 miljoen bezoekers. Diergaarde Blijdorp was met 1,3 miljoen bezoekers de populairste attractie in 2012. 

Rotterdam The Hague Airport
Ook heeft Rotterdam The Hague Airport een goed jaar achter de rug. In totaal kwamen ruim 502.000 passagiers aan op de luchthaven. Dat is een groei van 11,8 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.

Toeristische barometer
Meer bezoekcijfers zijn terug te vinden in de Toeristische Barometer Rotterdam. In deze online database worden de actuele bezoekcijfers structureel in kaart gebracht. De barometer bevat verblijfcijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), bezoekcijfers van attracties, musea en evenementen en het inkomend toerisme op Rotterdam The Hague Airport. Rotterdam Marketing is beheerder van de Toeristische Barometer Rotterdam. 
http://rotterdam.toeristischebarometer.nl