Gemeente onderzoekt niet-betaalde factuur

Een uit de hand gelopen ruzie tussen een Rotterdamse ondernemer en de gemeente wegens een verkeerd geadresseerde factuur leidt tot een intern onderzoek. Dat belooft de gemeente woensdag op Twitter nadat de dienstverlener zijn woedde uitte op internet.Het bedrijf Medisol voerde in november 2012 een periodieke controle uit van automatische defibrillators bij de gemeente Rotterdam. Na het versturen van de factuur van bijna 7000 euro hoorde de ondernemer echter niets meer, en hij ontving geen geld.

De VVD-fractie van Rotterdam maakt zich zorgen om deze en vergelijkbare gevallen. Raadslid Jan-Willem Verheij signaleert dat de gemeente steeds vaker over de maximale betaaltermijn van 30 dagen gaat en denkt dat het aan een nieuw computersysteem ligt: “Met name sinds de invoering van één administratie (A1) lijken er meer problemen te zijn. Voor leveranciers van de gemeente is het een groot probleem om maandenlang te moeten wachten op betaling, zeker wanneer zij in de huidige economische situatie weinig reserves hebben.”

Verheij eist maatregelen van het college en heeft woensdag raadsvragen gesteld.

Medisol stuurde na het verstrijken van de betalingstermijn enkele herinneringen, aanmaningen en schakelde uiteindelijk een deurwaarder in, zonder dat de ondernemer overigens op een andere manier contact had gezocht met de gemeente. Dat schoot bij de ambtenaar die de zaak behandelde in het verkeerde keelgat.

“De firma koos ervoor om een deurwaarder in te schakelen. En dat is ook het moment waarop ik mij terugtrek uit zo’n zaak. Het in tenslotte hun keus geweest om deze weg te bewandelen,” schrijft de ambtenaar.

Volgens de gemeente had de ondernemer de factuur verkeerd geadresseerd. Medisol begrijpt niet dat het stadhuis om die bureaucratische reden moeilijk doet over het betalen van de rekening. “Gelukkig dat ons bedrijf flink wat vet op de botten heeft, want een dergelijke houding van een gemeente zou wel eens tot het faillissement kunnen leiden van hardwerkende ondernemers, die niets meer willen dan gewoon hun geld waar ze voor gewerkt hebben.”

De gemeente laat weten nooit meer zaken te willen doem met Medisol.