Je elektrische auto bij een openbare laadpaal opladen kost in Rotterdam momenteel gemiddeld 44,9 cent per kilowattuur. Dit tarief is 7 procent goedkoper dan in september, volgens cijfers van vergelijkingssite LaadpasTop10. Deze prijsdaling is opvallend gezien de stijging van elektrisch opladen op straat in heel Nederland, met uitschieters tot wel 26 procent, behalve in Rotterdam.
Sinds dit jaar zijn er financiële tegenvallers voor (aspirant-)stekkerrijders. Naast duurder laden op straat betalen ze nu ook motorrijtuigenbelasting en krijgen ze geen aanschafsubsidie meer. Hierdoor is elektrisch rijden per kilometer duurder dan rijden op benzine, aldus de ANWB.
In Rotterdam en omstreken zijn de tarieven bij sommige laadpalen aanzienlijk gedaald, waardoor het uiteindelijke bedrag ondanks het wegvallen van de belastingkorting lager uitvalt dan vorig jaar. Er zijn nu laadpalen met en zonder belastingkorting, wat voor stekkerrijders verwarrend kan zijn, volgens prijsvergelijker Tap Electric.
De Vereniging Elektrische Rijders constateert een groeiende kloof tussen mensen die thuis kunnen laden en mensen die op straat moeten laden. Een recent onderzoek toonde aan dat één op de vijf eigenaren van een stekkerauto afhankelijk is van een openbare laadpaal, en nog eens 12 procent laadt op het werk.
Rotterdam telt momenteel 10228 openbare en semiopenbare laadpunten, een stijging van 2165 laadpalen in vergelijking met een jaar geleden. Dit is de grootste toename in zeker vijf jaar tijd, volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.