Na de Tweede Wereldoorlog ontstonden veel relatieproblemen in Nederland, waaronder in Rotterdam. De stad had een speciale afdeling die zich toelegde op het redden van huwelijken in crisis. Overspel en 'onzedelijk gedrag' waren enkele van de redenen waarvoor stellen deze hulp zochten.
Relaties die ontstonden tijdens de oorlogsjaren werden streng veroordeeld, maar kwamen toch regelmatig voor. Vervreemding door langdurige scheidingen tijdens de oorlog en traumatische ervaringen bij terugkeer van mannen uit Duitsland droegen bij aan de problemen.
De gemeente Rotterdam nam maatregelen om ruziënde echtparen te verzoenen om de instroom van financiële steun te beperken. Het Bureau Gezinshulp werd na de oorlog actief om gezinnen bij elkaar te houden. Politici zagen een 'losgeslagen samenleving' en probeerden het gemeenschapsgevoel te herstellen, zowel uit morele als financiële overwegingen.
De afdeling slaagde erin een groot aantal huwelijken te redden, waarbij mannen vaak werden aangespoord meer financiële steun aan hun gezin te bieden. Ondanks het succes nam de vraag naar bemiddelingen snel toe en kon het bureau niet aan alle verzoeken voldoen.