In Rotterdam-West hangt een intrigerende foto van twee meisjes op het Grote Visserijplein, uit het jaar 1956. De vraag die de organisatie achter de tentoonstelling stelt, blijft onbeantwoord: wie zijn deze meisjes en hoe belandden ze op deze historische zwart-witfoto?
De foto toont de twee vermoedelijke zusjes, lachend voor de camera. Het jongste meisje balanceert op een te grote fiets, terwijl de oudste haar ondersteunt. Boven de foto staat de smeekbede: 'Wie weet wie deze twee meisjes zijn? Vertel het ons!' De afbeelding prijkt in een bescheiden expositie nabij de Jan Kobellstraat, waar de nieuwsgierigheid naar hun verhaal groeit.
De enige aanduiding in het Stadsarchief beschrijft de meisjes als 'Twee meisjes uit een kindertehuis poseren met een fiets voor woningen bij het Visserijplein'. Deze summiere notitie doet vermoeden dat de meisjes mogelijk weeskinderen waren, wellicht door het vergeten bombardement dat destijds Bospolder-Tussendijken trof, waar hun ouders mogelijk het leven lieten. Historicus Paul Groenendijk van Platform Wederopbouw Rotterdam speculeert over hun achtergrond en hoopt op concrete informatie: 'Het is een prachtige, optimistische foto; wie zijn deze meisjes en waar zijn ze nu?'
De expositie in Rotterdam-West belicht niet alleen het vergeten bombardement, maar ook de zelden belichte 'vergeten wederopbouw'. Met de tragische gevolgen van de Amerikaanse bommenregen in 1943, die 453 slachtoffers eiste en duizenden mensen dakloos maakte, herinnert de tentoonstelling aan een donkere bladzijde in de geschiedenis van de wijk. Het blijft echter een mysterie wie deze twee onschuldige meisjes waren en welk verhaal er schuilgaat achter hun glimlach.
Naast het herdenken van het verleden, richt de tentoonstelling zich ook op de vergeten architectuur van de wederopbouw in Rotterdam-West. Terwijl de binnenstad de focus kreeg, bleef de wederopbouw van de wijken vaak onderbelicht. De Gijsingflats springen er, uit een tijd zonder moderne architectonische allure, duidelijk uit. De expo toont ook zeldzame beelden van de directe nasleep van het bombardement, die recentelijk gedigitaliseerd zijn.
Op zoek naar antwoorden blijft de vraag naar de identiteit van de 'Twee Onbekende Meisjes' op het Grote Visserijplein in Rotterdam-West nog onbeantwoord. De tentoonstelling nodigt betrokkenen uit om hun kennis te delen en een bijdrage te leveren aan het ontrafelen van dit mysterie uit het verleden.