In de regio bestaat recentelijks de zorg dat een brug en verschillende viaducten eerder moeten worden vervangen vanwege het risico op scheurtjes en mogelijke structurele problemen in de staalconstructie. Hoewel deskundigen, Rijkswaterstaat en de gemeente Rotterdam aangeven dat er momenteel geen acuut gevaar dreigt, wordt vervanging geadviseerd vanwege de moeilijkheid om de levensduur van de constructies met zekerheid vast te stellen.
De Algerabrug tussen Capelle en Krimpen aan den IJssel, delen van het Kleinpolderplein, de John F. Kennedyweg in Rotterdam-Zuid en twee viaducten van de A27 bij Gorinchem behoren tot de structuren die mogelijk eerder vervangen moeten worden. Deze preventieve maatregelen volgen op het instorten van een brug in Dresden, Duitsland, als gevolg van scheurtjes in het wapeningsstaal van het beton. Met de bouw van deze werken in de late jaren '50 en vroege jaren '60 is extra waakzaamheid geboden.
Na het incident in Duitsland werd een grondig onderzoek ingesteld naar vergelijkbare constructies in Nederland. Rijkswaterstaat werkt hierbij samen met TNO en TU Delft om eventueel noodzakelijke vervolgacties te bepalen. Zeventien bouwwerken, waaronder acht in de regio Rijnmond, worden momenteel intensief geobserveerd en er zullen indien nodig corrigerende maatregelen worden genomen.
Rotterdam houdt specifiek toezicht op de plaatviaducten en verbindingsboog op het Kleinpolderplein, die zijn gebouwd met 'tweede generatie-staal' voor meer stevigheid. Desondanks zullen deze viaducten regelmatig worden geïnspecteerd. De Rotterdamse wethouder van verkeer heeft de gemeenteraad ingelicht over de extra monitoring en het lopende onderzoek naar mogelijke vervangingsmaatregelen.
Rijkswaterstaat overweegt de viaducten van de A27 bij Gorinchem op te nemen in de geplande opknapbeurt van de snelweg. De gemeenteraad van Rotterdam was nog niet op de hoogte van mogelijke risico's bij de Algerabrug toen zij werd geïnformeerd over toekomstige werkzaamheden aan de Algeracorridor, die gepland staan voor volgende zomer.