Uit het onderzoek dat Rotterdam heeft laten uitvoeren naar een ambtenaar blijkt dat de gemeente niet te veel heeft betaald voor de asbestverwijdering bij museum Boijmans. De medewerker van Stadsontwikkeling wordt niet verdacht van fraude. Echter, het onderzoek van de Rijksrecherche kan tot andere conclusies leiden.
Het is NRC die als eerste meldt over mogelijke fraude bij de asbestsanering van museum Boijmans van Beuningen. Hierbij heeft een projectleider van Stadsontwikkeling volgens de aanbestedingsregels gehandeld door een bedrijf uit Limburg de asbestsanering toe te wijzen zonder meerdere offertes aan te vragen.
Lyons Brokery, een eenmansbedrijf, kreeg tussen 2013 en 2019 opvallend vaak opdrachten van de gemeente Rotterdam. Daarnaast bleek de projectleider meerdere privébedrijfjes te bezitten, waaronder een investering in jonge voetbaltalenten. Installatiebedrijf Roodenburg stortte aanzienlijke bedragen in de ondernemingen van de projectleider.
Na publicaties in NRC werd de projectleider geschorst, en er volgde een extern onderzoek naar mogelijke fraude en corruptie. De gemeente heeft aangifte gedaan tegen de projectleider en de Rijksrecherche is een strafrechtelijk onderzoek gestart.
Hoewel EBBEN Partners geen bewijs vond voor overbetaling door de gemeente, constateerden zij wel dat meldingen van mogelijke misstanden lastig waren. Er zijn betalingen van bedrijven aan de privéondernemingen van de ambtenaar vastgesteld, wat mogelijk belangenverstrengeling suggereert.
De drempel om misstanden te melden moet verlaagd worden binnen de gemeente Rotterdam. Het rapport van de gemeentelijke organisatie is in te zien, maar het onderzoeksrapport over de projectleider blijft vertrouwelijk. De projectontwikkelaar is met pensioen gegaan voordat er acties konden worden ondernomen vanwege mogelijke belangenverstrengeling.