Rechtbank spreekt: 12 Jaar Cel na Fatale Schietpartij in Turks Eethuis

26 mrt , 11:15 Nieuws
image 2 66c472e1a27a8

Rechtbank veroordeelt schutter tot 12 jaar cel

De rechtbank heeft een beslissing genomen in de zaak van de fatale schietpartij die plaatsvond in een Turks eethuis aan de Mathenesserweg in Rotterdam. De 29-jarige Hamdi Bilir werd voor de ogen van vele aanwezigen, waaronder kinderen, doodgeschoten in september 2014. De veroordeelde, de 43-jarige Cengiz A., heeft volgens de rechtbank negen kogels afgevuurd, waardoor het slachtoffer geen enkele kans had om aan de aanval te ontsnappen en ter plekke overleed.

Achtergrond van de zaak

Cengiz A., de vermoedelijke schutter, is gevlucht naar Turkije waar hij momenteel een straf uitzit voor betrokkenheid bij een andere moordzaak. Het langdurige proces werd bemoeilijkt door zijn detentie in het buitenland, waardoor het Openbaar Ministerie er niet in slaagde hem naar Nederland te halen voor verhoor. Een opmerkelijk detail in deze zaak is de betrokkenheid van een medeverdachte, Ugur D., die beweerde de schutter te zijn volgens eigen zeggen, maar door de rechter niet geloofd werd.

Rechtbank en Openbaar Ministerie

Terwijl Cengiz A. volhoudt dat Ugur D. de schutter was en hij het wapen enkel afpakte, gelooft de rechter dat Cengiz A. daadwerkelijk de trekker heeft overgehaald. Het Openbaar Ministerie vroeg een straf van 22 jaar cel voor moord, maar de rechtbank oordeelde op basis van doodslag en legde een lagere straf op.

Motief en Strafmaat

De rechtbank benadrukte de onduidelijkheid rond het motief voor de fatale daad en wees op het gebrek aan overtuigend bewijs voor voorbedachte raad. De advocaat van Cengiz A. sprak van een 'ongeplande daad' die niet past bij een weloverwogen moord. De rechter nam ook het tijdsverloop van de zaak en de straf in Turkije mee in de strafbepaling, wat resulteerde in een 12-jarige celstraf.

Nabestaanden en Slotwoord

De nabestaanden van het slachtoffer waren aanwezig bij de uitspraak en toonden teleurstelling over de hoogte van de opgelegde straf. De rechter sprak begrip uit voor hun gevoelens en benadrukte de complexiteit van de zaak die pas na jaren tot een afronding kwam.