In Rotterdam is de transitie naar aardgasvrije huizen in volle gang, wat grote stappen zet richting een duurzame toekomst. Uit recente gegevens blijkt dat 29 procent van de woningen in Rotterdam op 1 januari 2024 aardgasvrij was, een lichte daling ten opzichte van het voorgaande jaar.
Het huidige percentage aardgasvrije huizen in Rotterdam overstijgt zelfs dat van vergelijkbare gemeenten. In vijftien gemeenten die het meest op Rotterdam lijken, is slechts 27 procent van de woningen aardgasvrij. Het gebruik van stadsverwarming in Rotterdam draagt bij aan deze positieve ontwikkeling, waarbij 22 procent van alle woningen op stadsverwarming is aangesloten.
De overgang naar aardgasvrije huizen is cruciaal in het Nederlandse klimaatbeleid, met als doel om tegen 2030 anderhalf miljoen woningen aardgasvrij te hebben of zeer goed geïsoleerd om de gaskraan dicht te kunnen draaien. Rotterdam streeft ernaar om in 2050 volledig CO2-neutraal te zijn, wat een grote stap voorwaarts is naar een groenere en duurzamere stad.
Afgelopen jaar ontvingen 743 huiseigenaren in Rotterdam subsidie voor het installeren van een warmtepomp, wat bijdraagt aan de verduurzaming van bestaande huizen. Nieuwbouwwoningen spelen ook een belangrijke rol, aangezien ze al geen gasaansluiting meer mogen hebben, waardoor het percentage aardgasvrije huizen verder kan groeien.
Om het aantal aardgasvrije woningen te meten, kijkt Slimster naar het verschil tussen het aantal stroom- en gasaansluitingen in Rotterdam. Deze aanpak biedt inzicht in de voortgang van de transitie naar duurzame energiebronnen. De plannen voor Rotterdam zijn ambitieus, met een duidelijk streven om voorop te lopen in de verduurzaming en bij te dragen aan een groenere toekomst voor alle inwoners.