In Rotterdam wordt jaarlijks voor miljoenen euro's gefraudeerd in de zorg. De stad gaat vol in de tegenaanval, maar wil voorkomen dat burgers die een foutje maken te grazen worden genomen. "Het moet geen heksenjacht worden", zegt wethouder Ronald Buijt.
De Erasmus Universiteit heeft becijferd dat tussen de 2 en 5 procent van het Rotterdamse zorgbudget in de zakken van fraudeurs verdwijnt, wat neerkomt op vele miljoenen euro's. De stad moet jaarlijks tientallen miljoenen euro’s bezuinigen vanwege de sterk gestegen uitgaven aan jeugd- en Wmo-zorg.
De stad heeft verschillende maatregelen genomen, waaronder het schrappen van het Nationaal Vuurwerk en het verminderen van subsidies van welzijnsinstellingen. Zorgaanvragen worden kritischer bekeken en er wordt minder gul omgegaan met het verlenen van zorg en maatschappelijke ondersteuning.
De gemeenteraad debatteerde over zestien maatregelen om zorgfraude aan te pakken. Erik Verweij van de VVD benadrukt dat Rotterdam de koploper moet worden in de strengste aanpak van zorgfraude. Bewezen fraudeurs moeten publiekelijk aan de schandpaal worden genageld.
De wethouder richt zich op zorgverleners om zorgfraude te bestrijden en benadrukt het belang van preventie. Het is van essentieel belang om te voorkomen dat verkeerde zorgaanbieders in Rotterdam actief zijn en om fraude te minimaliseren.