Uit recente politiecijfers blijkt dat Rotterdam de afgelopen twaalf maanden een lichte stijging heeft ervaren in vandalismermeldingen, inclusief de laatste jaarwisseling. In totaal ontving de politie 4.293 meldingen van vernieling. Vergeleken met vergelijkbare gemeenten lag het relatieve aantal vandalismermeldingen in Rotterdam iets hoger, vooral in de piekmaand mei met 386 vernielingen.
De data onthulden ook specifieke trends binnen de categorieën van vandalisme in Rotterdam. Het aantal aangiftes van vernielde auto's steeg significant naar 2030, terwijl meldingen van vernieling in de openbare ruimte sterk groeiden tot 95. Bovendien verdubbelde het aantal meldingen van vernielingen in of aan het openbaar vervoer naar 290. Deze cijfers benadrukken de diverse vormen van vandalisme die de stad beïnvloeden.
Terwijl het totaal aantal misdrijven in Rotterdam in 2024 bijna gelijk bleef aan het voorgaande jaar, toonden de politiecijfers een stabiele teller van 54.845. Vergeleken met soortgelijke gemeenten vertoonde Rotterdam een iets hoger relatief aantal misdrijven. De analyse van de politiecijfers biedt cruciale inzichten in de veiligheidssituatie van de stad voor het afgelopen jaar.
Om de vergelijkbaarheid met andere steden te beoordelen, heeft de Nederlandse Vereniging van Gemeenten een lijst samengesteld van gemeenten die het meest op Rotterdam lijken. Deze omvatten Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Haarlem, en andere steden. Door politiecijfers en CBS-gegevens te analyseren, kon de statistische vergelijking tussen Rotterdam en deze gemeenten worden gemaakt.
De recente politiecijfers benadrukken de toenemende zorg rond vandalisme in Rotterdam, met specifieke aandacht voor de diverse vormen en locaties van de incidenten. Terwijl Rotterdam standhield met een stabiel aantal misdrijven, dienen gerichte maatregelen te worden genomen om de vandalismermeldingen effectief aan te pakken en de stad veiliger te maken voor haar inwoners.