Eerste vrouwelijke hoofdredacteur bij The Guardian

De Britse krant The Guardian krijgt voor het eerst in zijn 194-jarige bestaan een vrouwelijke hoofdredacteur. Katherine Viner volgt deze zomer Alan Rusbridger op, die eind vorig jaar zijn vertrek aankondigde. Dat maakte de krant vandaag bekend. Rusbridger heeft de redactie van de krant twintig jaar geleid.

Steun

Viner, die achttien jaar bij de krant werkt, is sinds 2008 plaatsvervangend hoofdredacteur en is ook hoofdredacteur van de Amerikaanse editie van het dagblad. Viner wordt de twaalfde hoofdredacteur van The Guardian sinds de oprichting in 1821. Bij een peiling onder de redacteuren van de krant en het zondagsblad The Observer, dat door hetzelfde concern wordt uitgegeven, bleek zij op zeer grote steun te kunnen rekenen.

Lees ook: The Guardian tipt Rotterdam als coole stedentrip

Viner is de eerste vrouwelijke hoofdredacteur van een Britse kwaliteitskrant die dagelijks verschijnt. Wel staat bij enkele tabloids en twee zondagsbladen een vrouw aan het roer.

Huge congrats to Katharine Viner, the @Guardian’s next editor-in-chief! http://t.co/AfZV8LUaCh Well done @KathViner! pic.twitter.com/PGPBXviJ4T

— Myles Dyer (@MylesDyer) March 20, 2015