Het seizoen van Feyenoord: pieken in Europa, teleurstelling in Eredivisie en twee trainerswissels

20 mei , 12:45 Sport
20241030 180108
Feyenoord beleefde een turbulent seizoen met hoge pieken en diepe dalen, © Justin Schotte

Dat Feyenoord een tumultueus seizoen beleefde, is een understatement. In een jaargang onder een nieuwe trainer beleefde de club hoge pieken in de Champions League en diepe dalen in de Eredivisie. Vanwege de sportieve wisselvalligheid vloeide regelmatig de kritiek op de staf en de spelers. Feyenoord kon dit seizoen geen vuist maken en viel snel af als titelkandidaat, maar wil daar komend seizoen verandering in brengen. In dit artikel lees je alles over het seizoen 2024/2025 van Feyenoord.

Hoofdtrainer Arne Slot transfereerde in de zomer met zijn assistenten naar Liverpool FC. Voor Feyenoord was het vertrek van de succescoach een aderlating, want in drie jaar tijd was hij uitgegroeid tot ware publiekslieveling. Hij haalde de finale van de Conference League, werd landskampioen en pakte de KNVB Beker. Zijn opvolger moest grote schoenen vullen.

Brian Priske en de inefficiënte voorbereiding

De keuze viel op een Deense trainer met de naam Brian Priske. Hij kwam in de zomer over van Sparta Praag en bracht assistent-trainers Lukas Babalola en Björn Hamberg mee. Priske was de eerste buitenlandse Feyenoord-trainer sinds Gunder Bengtsson (1989-1991) uit Zweden.

In zijn eerste persconferenties en interviews werd snel duidelijk dat Priske een kalme, zachtaardige man is: een echte gentleman. Men had goede hoop dat Dennis te Kloese een waardig opvolger had gevonden voor Slot. De Rotterdammers barstten van het zelfvertrouwen.

Priske nam de Feyenoord-selectie—toen nog met spelers als Lutsharel Geertruida, Ondřey Lingr en Marcus Pedersen—mee op trainingskamp naar Oostenrijk. Daar leken hij én zijn staf zich zonder al te veel moeite te kunnen mengen met de spelersgroep.

Ideaal was de voorbereiding echter niet. Inclusief de eerder genoemde spelers vertrokken er zes van de dertig meegereisde Feyenoorders in de beginfase van het seizoen. Tegelijkertijd sloten nieuwe spelers als In-beom Hwang, Jordan Lotomba en Hugo Bueno pas aan na het trainingskamp. Zij misten dus de volledige oefencampagne.

Winst Johan Cruijff Schaal

Na de simpelweg slechte oefenwedstrijden tegen Benfica (5-0 verlies in Lissabon) en AS Monaco (1-3 verlies in De Kuip), reisden de Rotterdammers af naar Eindhoven. Brian Priske speelde in zijn eerste officiële duel als trainer van Feyenoord tegen PSV om de Johan Cruijff Schaal. Het was een waar spektakelstuk: na 90 minuten stond het 4-4. In de verlenging kwamen beide ploegen niet tot scoren. Luka Ivanušec benutte de beslissende penalty in de strafschoppenserie en bezorgde Feyenoord de vijfde Nederlandse Supercup ooit.

Puntverlies tegen laagvliegers

Hoewel Feyenoord enkele sterke fases kende in de Eredivisie, overheerst het gevoel dat er veel meer in had gezeten. Het zit hem vooral in het feit dat de club punten verspeelde tegen kleinere clubs. Denk aan de thuiswedstrijden tegen Fortuna Sittard (1-1) en NAC (0-0), of de uitwedstrijd tegen NEC (1-1). En ook om niet te vergeten, zowel de thuis- als uitwedstrijd tegen degradatiekandidaat Willem II (beiden 1-1).

De duels onder Priske gingen gepaard met weifelend voetbal. Vaak leek de selectie besluiteloos, was de strijdlust ver te zoeken en creëerde Feyenoord domweg te weinig kansen. En toch is dat erg vreemd, want de Rotterdammers presteerden wél in de Champions League.

Champions League-achtbaan

Bayer Leverkusen heette Feyenoord op genadeloze wijze welkom op het allerhoogste voetbalpodium: in De Kuip werd het 0-4 voor de Duitsers. Het zelfvertrouwen dat men aan het begin van het seizoen had, was snel geschaad. De aanstaande Champions League-campagne van Feyenoord was namelijk op papier de zwaarste van alle 36 ploegen.

Het spandoek (de groen-witte vlag van Rotterdam) voor aanvang van Feyenoord - Bayer Leverkusen: 'Stad van mijn dromen', © Justin Schotte
Het spandoek (de groen-witte vlag van Rotterdam) voor aanvang van Feyenoord - Bayer Leverkusen: 'Stad van mijn dromen', © Justin Schotte

Twee weken later keerde het zelfvertrouwen weer terug. Feyenoord won voor de eerste keer in 22 jaar tijd een uitwedstrijd in de Champions League. Met horten en stoten kwamen de Rotterdammers langs Girona in Estadi Montivili. De wedstrijd tegen Benfica die daarop volgde was daarentegen van een heel ander niveau.

Hogeschoolvoetbal

Zoals gezegd was Feyenoord kansloos in de voorbereiding, maar met de hoge belangen van het miljardenbal in het achterhoofd gaven de Rotterdammers Benfica in de herkansing een spoedcursus voetbal. Het was misschien wel de beste wedstrijd van het seizoen: het tempo lag ontzettend hoog, de doelpunten waren fraai en Feyenoord vocht voor elke millimeter. De eindstand was 1-3, mede dankzij twee treffers van Antoni Milambo.

De stemming in Rotterdam veranderde echter zowat elke week. Respectievelijk verloor Feyenoord thuis van RB Salzburg (1-3) en in Lille van LOSC (6-1). Sparta Praag, de oude ploeg van Brian Priske en Dávid Hancko, werd daarentegen met 4-2 geklopt in De Kuip. 

Prachtige wedstrijden tegen absolute Europese top

Tegen Manchester City en Bayern München beleefde Feyenoord twee absolute topavonden. In Manchester keek een onmachtig Feyenoord tegen een 3-0 achterstand aan, maar toch greep City naast de winst. Anis Hadj-Moussa, Santiago Giménez en Dávid Hancko zorgden in het laatste kwartier voor een bizarre comeback: 3-3. Pep Guardiola, de trainer van de Engelsen, zat er na de wedstrijd beteuterd bij met een zelf aangebrachte schram op zijn neus.

De Kuip kolkte maar weer eens toen Bayern München op bezoek kwam. Het werd maar liefst 3-0 dankzij Santiago Giménez (twee treffers) en Ayase Ueda. Die Rekordmeister waren voetballend misschien wel beter dan Feyenoord, maar voor de eindstand maakt dat niets uit. De Duitse media waren lyrisch over het optreden van de Rotterdammers.

De vuurwerkshow van het Legioen op Vak S voor aanvang van Feyenoord - Bayern München, © Justin Schotte
De vuurwerkshow van het Legioen op Vak S voor aanvang van Feyenoord - Bayern München, © Justin Schotte

Priske ontslagen

Echter waren de resultaten in Europa niet genoeg voor lijfsbehoud van de Deense oefenmeester. De clubleiding besloot in februari afscheid te nemen van Priske en zijn staf vanwege de teleurstellingen in de Eredivisie. Ook werd gesuggereerd dat John de Wolf en Etiënne Reijnen niet overweg konden met de Scandinavische trainersgarde. Pascal Bosschaart, trainer van de Onder-21, nam Feyenoord 1 tot zich voor twee weken.

Blessureleed

Daarnaast speelde blessureleed een grote rol in het verloop van het seizoen en het afscheid van Priske. Als je alles bij elkaar optelt, kampte Feyenoord dit seizoen met 28 (!) geblesseerden.

Tweemaal naar Milaan met twee verschillende trainers

In de tussenronde van de Champions League, waarin Feyenoord zich moest kwalificeren voor de knock-outs, werkten de Rotterdammers een tweeluik af tegen AC Milan. Ditmaal speelde Santiago Giménez tegen Feyenoord, want de Mexicaan maakte in de winter de overstap naar de Serie A. Hij vertrok voor 35 miljoen euro en vestigde daarmee het uitgaande transferrecord van de Rotterdammers.

In De Kuip werd het 1-0 door Igor Paixão. De week daarna deed Giménez zijn oude ploeg binnen enkele seconden pijn, maar zorgde Julián Carranza in San Siro voor de gelijkmaker. Het was een bijzondere prestatie en daarvoor wordt Bosschaart bedankt. Robin van Persie kwam de dag erna weer thuis. Hij werd na een kort avontuur bij sc Heerenveen de nieuwe hoofdtrainer van Feyenoord.

De achtste finales stonden in het teken van het tweeluik tegen de andere Milanese gigant: Internazionale Milaan. Hier kwam de Champions League-campagne van Feyenoord ten einde. De thuiswedstrijd werd met 0-2 verloren, terwijl 2-1 de eindstand was in Milaan. Inter staat momenteel in de finale van de Champions League tegen Paris Saint-Germain.

Tekortkomingen voor kampioensrace

Terug in Nederland gebeurde er van alles en nog wat tussen PSV en Ajax. Gezien het feit dat de titelkandidaten beiden worstelden met hun vorm, had Feyenoord al helemaal moeten presteren tegen de laagvliegers. Nu kent Nederland zelfs een kampioen met minder dan 80 punten en dat zie je zelden. Ter illustratie: vorig jaar eindigde Feyenoord als tweede met 84 punten en het seizoen daarvoor pakte de club de schaal met 82 punten.

Echter blijft dan wel het gegeven dat alle wedstrijden tegen PSV en Ajax verloren gingen. In dat geval is menig Feyenoorder het eens dat de derde plaats terecht is.

Vooruitblik: kampioensambities

De blik gaat nu vooruit, en die is—mede dankzij Robin van Persie—opvallend positief. Zowel technisch directeur Dennis te Kloese als Van Persie zelf lieten zich recent uit over de ambitie om volgend seizoen mee te doen om de titel. Daarvoor moet Feyenoord goede zaken doen op de transfermarkt, want er wordt gevreesd voor het vertrek van meerdere sterkhouders.