Leuke ideeën voor jouw tuin in 2023

Foto: Miller_Eszter

De zomer staat weer voor de deur. Spoedig zullen de sneeuwvlokjes weer tevoorschijn komen en de krokussen zullen hun gele hoofdjes weer omhoogsteken. Daarna zullen in mei alle vogels een ei leggen en de schaapjes zullen met hun lampjes vrolijk mekkeren in de wei. Het duurt niet lang meer of de zomer is er. Volgens meteorologen komt het voorjaar steeds vroeger vanwege het veranderen van het klimaat, maar eerlijk: dat is voor velen alleen maar prettig.

De tuin in

Voor veel mensen betekent de lente dat het tijd is om weer om te gaan kijken naar de tuin. In de wintermaanden hebben jouw planten weinig gedaan: ze groeien niet en staan meestal zonder blaadjes. Ook het gras hoeft in de wintermaanden niet te worden gemaaid. In dit artikel bespreken we enkele leuke tuintrends van dit jaar in Nederlandse voor- en achtertuinen.

Thuiswerken is terraswerken

Steeds meer mensen werken thuis en kiezen ervoor om buiten te werken als het lekker weer is. Dat kan alleen als je daar ook de leukste terrasmeubels en tuinmeubels voor hebt. Er zijn tegenwoordig speciale tuinstoelen en -tafels die duurzaam zijn en ook lang meegaan buiten. Ook kun je bijvoorbeeld denken aan een terrasverwarmer of een vuurtafel.

Duurzaamheid en natuur

In de 21ste eeuw is het woord duurzaamheid niet meer weg te denken. Het is een van de belangrijkste trends in de Nederlandse achter- en voortuinen. Mensen proberen steeds meer ecologisch en natuurvriendelijk te denken. Er worden speciale insectenhuisjes opgehangen om belangrijke insectensoorten te helpen. Er worden vogelhuisjes opgehangen en ook voor het bodemleven wordt de beste potgrond gebruikt.

Tuinbeelden en kunst

Het is anno 2023 ook in om tuinbeelden in de tuin te hebben staan. De kunst is vaak gemaakt van brons, maar ook cement of beton en klei kunnen ervoor worden gemaakt. Een tuinbeeld zorgt voor een nieuw gevoel in de tuin en roept een sterkere sfeer op. Je kunt een tuinbeeld centraal zetten op een tuinterras, maar ook ergens op een omgekapte boomstronk bijvoorbeeld. Er zijn altijd wel plekken te vinden in de achter- of voortuin voor een prachtig tuinbeeld.

Weinig doen aan onderhoud

Hoewel mensen het over het algemeen leuk vinden om bezig te zijn in de tuin, is het voor steeds meer mensen belangrijk dat een tuin niet veel tijd in beslag neemt. Veel mensen gaan voor een onderhoudsvriendelijke tuin. Bovendien is het goedkoper om zo’n tuin te onderhouden dan een tuin waar veel werk aan nodig is.

De tuin van moe

Vroeger werkten de mannen op het land en de moeders in de moestuin. Tegenwoordig heeft bijna niemand meer een moestuin, al is zoiets weer aan een opmars bezig. Steeds meer mensen willen hun eigen voedsel verbouwen in hun achtertuin op kleine schaal. Een meter bij meter bak is erg populair. Ecologisch voedsel smaakt over het algemeen veel beter dan uit de winkel en kleine producten zijn makkelijk te verbouwen: peterselie, sla, snoeptomaatjes en lente-ui.

Conclusie

Een goede tuin is belangrijk om jezelf te ontdoen van stress. Je kunt er heerlijk in het zonnetje zitten met een bakje koffie in de hand. Zo kun je optimaal genieten van je leven.