Hier moet je aan denken als je een auto op de zaak wil zetten

Foto: Alexander Pöllinger

Steeds meer mensen starten een eigen onderneming in Nederland. Hiermee zien we ook het aantal zakelijke leasecontracten toenemen. Een auto op de zaak zetten is steeds meer gewoon. Private lease wordt ook steeds populairder, maar de meesten zijn toch wel bekend met lease in de zakelijke vorm. Dat is ook niet zo gek. We zijn het in ons land veelal gewend om met de auto te reizen. Bij sommige beroepen kan dat ook bijna niet anders. Je zult dan toch een eigen auto moeten hebben.

Als je vooral zakelijk rijdt, kan het financieel voordeliger zijn om deze op de zaak te zetten. Dit kan middels zakelijke full operational lease of één van de andere bekende leasevormen. Maar waar moet je aan denken voordat je je auto op de zaak laat zetten? Is dit wel voor iedereen even geschikt?

Houd rekening met extra bijtelling

Als je zakelijk leaset, zal ook van je worden verwacht dat je hier voor het overgrote deel zakelijk mee rijdt. Het is toegestaan om ook privé te rijden, maar dit mag niet meer dan 500 kilometer per jaar zijn. Als je toch meer privé rijdt, zal je hier extra bijtelling over moeten betalen. Hier moet je zeker goed rekening mee houden, want hierdoor kunnen de kosten heel snel oplopen. Bovendien is 500 kilometer erg snel gehaald.

Het is als ondernemer dan ook van belang om alle ritten (zowel privé als zakelijk) zo goed mogelijk bij te houden. Er wordt van je verlangd dat je zo secuur mogelijk bent. Je kunt een schatting doen, maar de Belastingdienst zal mogelijk om exacte data kunnen vragen. In dat geval moet je wel iets kunnen aanleveren.

Hoe hoog het bijtellingspercentage is ligt aan verschillende factoren. Denk hierbij aan de waarde van de auto, maar ook aan de CO2 uitstoot. Wil je bijvoorbeeld een elektrische auto leasen zakelijk? Dan wordt dit beloond met een lager bijtellingspercentage. Zo worden ondernemers gestimuleerd om duurzamer te rijden.

Kies voor een representatieve auto

Het grote voordeel van leasen is dat het aanbod erg groot. Je kunt bijna elke auto leasen. Daarom is het goed om niet alleen naar het prijskaartje te kijken, maar ook naar de uitstraling van de auto. Als je veel klanten opzoekt, dan wil je natuurlijk wel dat je auto een goed visitekaartje is. Een eerste indruk is immers goud waard. Kies daarom voor een representatieve auto die jouw bedrijf echt een boost kan geven. Ga voor klasse en luxe als je degelijk en betrouwbaar over wilt komen of ga juist voor een sportieve en moderne uitstraling als creatief ondernemer.