Alles wat je moet weten over elektrisch rijden in Rotterdam

Foto: Mikes-Photography

In een drukke stad als Rotterdam is er ook altijd veel verkeer op de weg. Hierdoor behoren wij tot een van de grootste vervuilende steden in ons land. Dit maakt ook dat we elke dag ongezonde lucht inademen. Dit heeft grote gevolgen voor de gezondheid. Om over de gevolgen voor het milieu nog maar te zwijgen. Daarom is het van essentieel belang dat er stappen worden ondernomen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Dit is dan ook de reden dat elektrisch rijden in Rotterdam zoveel mogelijk gestimuleerd wordt. Maar wat betekent dit? 

Elektrische auto’s bieden veel voordelen in een grote stad als Rotterdam. Op de eerste plaats omdat ze een stuk stiller zijn, maar bovenal omdat ze uitstootvrij rijden. Hierdoor kan de CO2-uitstoot in de stad drastisch verminderd worden. Indirect dragen elektrische auto’s dus bij aan een gezondere leefomgeving in onze stad. Toch is nog lang niet iedereen overtuigd. 

Om die overtuiging compleet te maken, doet Rotterdam er alles aan om de voorzieningen voor elektrische rijders aantrekkelijker te maken. Zo zijn er tegenwoordig ruim 2.000 laadpalen rotterdam. Er is dus bijna altijd wel een laadpaal in de buurt. Bovendien zijn er plannen om het aantal laadpalen in de stad nog sneller te laten groeien. Nu de populariteit van elektrische auto’s toeneemt, is dit ook noodzakelijk om de vraag naar laadpalen te beantwoorden. 

Vergeet niet te betalen voor de parkeerplek 

Het aantal laadpalen in Rotterdam is in de afgelopen jaren dus flink toegenomen. De meeste laadpalen bevinden zich bij openbare parkeerplaatsen. Houd er wel rekening mee dat op de meeste plekken betaald parkeren geldt. Ook wanneer je een laadpaal gebruikt, moet je nog altijd voor de parkeerplek betalen. Vergeet dit zeker niet, anders riskeer je mogelijk een boete. 

Openbare laadpaal aanvragen 

Is er nog geen openbare laadpaal bij jou in de buurt? En overweeg je om een elektrische auto te kopen? Dan kan dit de aanschaf minder aantrekkelijk maken. Het zou immers fijn zijn als je je auto bij jou in de buurt op kunt laden. Gelukkig staat Rotterdam erg open voor suggesties. Ze willen er alles aan doen om elektrisch rijden in de stad aantrekkelijker te maken, dus komen je graag tegemoet. Je kunt op de website van laadpaalnodig.nl lezen aan welke voorwaarden je moet voldoen. Houd er wel rekening mee dat het hierbij om een openbare laadpaal gaat. Ondanks dat jij de aanvraag hebt gedaan, mag iedereen hier dus gebruik van maken. Je bent dus niet altijd verzekerd van deze laadpaal.

Beschik je over een eigen parkeerplek bij jouw woning? Dan is het ook toegestaan om zelf een laadpaal op je eigen grond te plaatsen. Het fijne hieraan is dat je meestal een stuk goedkoper uit zal zijn. Zeker wanneer je de laadpaal ook nog eens combineert met zonnepanelen. Dan kost het rijden in een elektrische auto bijna niets. Bovendien ben je zo in staat om je auto elke nacht eenvoudig op te laden en ga je altijd met een volle accu de weg op.