Schade en rotzooi door BBQ in Kralingse Bos

PvdA-raadslid Leo Bruijn: “Het wordt in Rotterdam steeds gezelliger. Overal zie je mensen zich vermaken op de vele ligweiden kent of in onze parken en bossen. Dat daar in de zomer ook een barbecue bij komt kijken, is dan ook logisch. Toch bestaan er enkele regels met betrekking tot het barbecueën, zoals het voldoende afstand houden van de barbecue tot de grasmat en het verbod op open vuren. Ook is er een opruimplicht voor iedere gebruiker.”

Het verbaast Bruijn dan ook om te constateren dat de grasweides rondom het Kralingse Bos eruit beginnen te zien als een maanlandschap. “Het veld is bezaaid met ‘kraters’. De PvdA wil geen enkele Rotterdammer deze barbecues onthouden, maar is bang dat door het gedrag van enkelen de regels straks aangescherpt moeten worden. Liever zien wij dat de huidige regels goed nageleefd worden, zodat iedereen zich tot in lengte der dagen buiten kan blijven vermaken. Vandaar dat ik het stadsbestuur heb gevraagd of er actief gecontroleerd wordt op het gebruik van de juiste barbecue, dat wil zeggen een barbecue waarbij er voldoende afstand is tussen het gras en de vuurhaard en in  hoeveel gevallen er een waarschuwing is uitgedeeld en in hoeveel gevallen er verbaliserend is opgetreden als men een barbecue aantreft die niet aan de vereisten voldoet.”
“Natuurlijk wordt er bij zo’n gezellig feestje wat gegeten, gedronken en soms ook nog wel wat gezongen of muziek gemaakt,” zegt Bruijn. “Wat helaas wel bevreemding en irritatie wekt is dat de volgende ochtend er een verschrikkelijke puinhoop op de weide is achtergelaten. Dat dat ook binnen de kortste tijd door de gemeentelijke diensten weer wordt opgeruimd, verdient ons aller waardering, maar doet wel vragen oproepen. Ik heb daarom het stadsbestuur gevraagd of er nog vuilniszakken worden uitgereikt aan groepen die zich ophouden op de weides en of, als er in de late avond nog groepen aanwezig zijn, die dan nog aanspreken.”