Meer inzicht in situatieTurkse Bulgaren in Rotterdam

PvdA-raadslid Zeki Baran stelt vragen aan het stadsbestuur over een nieuwe studie van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) naar het leven van recent gemigreerde Bulgaren en Polen in Nederland. Uit deze studie blijkt onder meer dat de helft van de Polen die zich onlangs hebben ingeschreven in Nederland verwacht hier te blijven. 

Laagopgeleide Turkse Bulgaren
Van de Bulgaarse nieuwkomers is een kwart van plan zich te vestigen in Rotterdam. Van de Bulgaren zonder opleiding zegt bijna 60 procent dat ze hun toekomst in Nederland zien. Ik wil weten hoe groot deze aantallen in Rotterdam zijn,” zegt Baran. “Ook maakt het SCP zich zorgen over de laagopgeleide Turkse Bulgaren die alleen Turks spreken en waarvan eenderde niet meer opleiding heeft genoten dan de basisschool. Van deze groep heeft de helft geen werk. Vermoed wordt dat veel van hen inkomsten hebben in het informele circuit waarin zij zwart worden uitbetaald, zoals in de bouw of in het schoonmaakwerk. Ik wil weten hoeveel Turkse Bulgaren er op dit moment zijn ingeschreven in Rotterdam en hoeveel van deze groep legaal werk heeft.”

Inburgeringscursussen
“Ook lieten de onderzoekers weten het jammer te vinden dat de Nederlandse inburgeringscursussen niet openstaan voor deze groep Turkse Bulgaren. Ik ben benieuwd of het stadsbestuur dit met het SCP eens is en of men dit meeneemt in het uitvoeringsprogramma MOE-landers, dat half september wordt gepresenteerd,” zegt Baran.