Ramadan een maand van bezinning

Voor een deel van de islamitische gemeenschap is vandaag de maand Ramadan begonnen. Gedurende de maand wordt er vanaf zonsopgang tot zonsondergang niet gegeten of gedronken. Een zware opgave als je bedenkt dat de dagen in juli lang duren en de temperaturen behoorlijk hoog zijn. Ongeveer 18 uur moet er gevast worden. 

Bezinning
Voor velen moslims is de maand ramadan niet alleen een kwestie van niet eten en niet drinken, maar ook een maand om tot bezinning te komen en stil te staan bij datgene wat je hebt.  Ook is het een maand van extra aandacht schenken aan buren, familie en vrienden.  
Supermarkten
Verschillende supermarkten hebben zich aan de jaarlijkse terugkerende festiviteit aangepast. Zo zijn er speciaal ramadanschappen en ‘ramadanhapjes’ ontwikkeld hiermee rekening houdend met de wensen van de islamitische klanten. 
Verruimde openingstijden
Het gemeentebestuur van Rotterdam heeft besloten dat verenigingen, stichtingen en moskeeruimten die gebedsbijeenkomsten organiseren tot 02:00 open mogen blijven gedurende de Ramadan.
Politie
Voor de politie-eenheden in Rotterdam ligt dit jaar de focus op het Suikerfeest op 8 augustus, de feestelijke afsluiter van de vastenmaand. “Over het Suikerfeest gaan we altijd in gesprek met de organisatoren, net zoals we dat met organisatoren van andere evenementen doen”, zegt een woordvoerder van de Rotterdamse politie. “Mocht het noodzakelijk zijn dan is de politie voldoende voorbereid.”
De politie wijst op de ‘multiculturele samenstelling’ die de stad al jaren kenmerkt. “De ramadan is dan ook niet van vandaag of gister. Voor ons is het min of meer gewoon geworden. Met wat extra aandacht voor het einde van de ramadan in verband met het Suikerfeest.”
Foto door Dvidshub (CC 2.0)